© Photo News

“M-decreet maakt ouders ongerust”

Ouders van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften ondervinden verschillende moeilijkheden in het gewoon onderwijs. Hun kinderen hebben recht op extra begeleiding, maar ze vinden het moeilijk om die te verkrijgen. Dat zegt Koogo, de koepel van ouderverenigingen van het officieel gesubsidieerd onderwijs, op basis van een bevraging over het M-decreet bij meer dan 940 ouders. “Uit de reacties blijkt dat zowel ouders van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften als andere ouders zich zorgen maken”, concludeert de ouderkoepel.

Van de respondenten geeft 1 op de 4 aan dat hun kind in het gewoon onderwijs zit en specifieke onderwijsbehoeften heeft. Bijna 90 pct van de ouders van deze kinderen kon hun kind inschrijven in de school van hun keuze. Van de ouders die geweigerd werden kreeg slechts 25 procent de reden voor deze weigering te horen.

Vaak is de periode waarin de kinderen extra begeleiding krijgen te kort. Ouders zijn vaak ook bezorgd over het welbevinden van hun kind omdat de klas- en schoolcontext niet aangepast is.

Koogo bevroeg ook ouders van kinderen in het gewoon onderwijs die geen specifieke onderwijsbehoeften hebben. De grootste bezorgdheid gaat daar uit naar de leerkrachten. Die worden volgens de ouders te zwaar belast en ze hebben te weinig middelen ter beschikking.

Koogo stelt vast dat ouders van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs extra belast worden. Deze ouders doen vaak enorme inspanningen opdat hun kind, binnen de schoolmuren, alle kansen krijgt. Maar niet alle ouders hebben deze mogelijkheden. “Een kind met specifieke onderwijsbehoeften mag niet afhankelijk zijn van de mogelijkheden en vaardigheden van zijn ouders”, besluit Koogo.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer