© BELGA

Brussels Parlement keurt nieuwe ordonnantie goed na akkoord Vivaqua-Vlaamse gemeenten

Het Brussels Parlement keurt vrijdagnamiddag in plenaire zitting een voorstel van ordonnantie goed dat de fusie mogelijk moet maken tussen de wateroperatoren Vivaqua en Hydrobru. Een vorige tekst werd door een belangenconflict van het Vlaams Parlement geblokkeerd omdat een aantal Vlaamse gemeenten klaagden dat ze niet met aanvaardbare voorwaarden uit Vivaqua konden stappen.

De Vlaamse gemeenten wilden de intercommunale verlaten wegens de fusie tussen Vivaqua en Hydrobru. Vivaqua is een intercommunale van Brusselse gemeenten en gemeenten uit Vlaams- en Waals-Brabant, vooral actief rond waterdistributie. Hydrobru is een Brusselse intercommunale die zich vooral richt op afvalwaterafvoer, maar die in moeilijk financieel vaarwater zit gezien de staat van het Brusselse rioleringsnetwerk en nakende grote investeringen in de infrastructuur.

Een fusie van beide intercommunales kan rekenen op grote steun in het Brussels gewest omdat dit de watersector zou vereenvoudigen, rationaliseren en een garantie bieden dat het Brussels gewest de laagste waterprijs van het land zou kunnen behouden. Het voorstel van ordonnantie werd dan ook door leden van meerderheid en oppositie ingediend. De oude tekst, die eind vorig jaar in commissie nog werd goedgekeurd, is intussen achterhaald door de deadlines die in de tekst stonden.

Tijdens de bespreking in commissie vrijdagmiddag toonden alle sprekers zich verheugd over het akkoord tussen Vivaqua en de Vlaamse gemeenten. De commissie keurde het voorstel van ordonnantie unaniem goed, inclusief een amendement van Ecolo en Groen. Dat bepaalt dat de wateroperatoren zich kunnen verenigen, middelen samenbrengen, personeel onderling overdragen en deelnemen in elkaars kapitaal.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer