Politie zet ANPR-camera op motor om verdachten sneller te kunnen achtervolgen

De politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem) pakt als eerste politiezone in ons land uit met een motor met ANPR-camera. “Het voordeel is dat wanneer een verdacht voertuig wordt getraceerd, een motorrijder veel sneller de achtervolging kan inzetten”, klinkt het.

tg

De politiezone Grensleie wordt fel geplaagd door grenscriminaliteit. De gemeente heeft al vaste en mobiele (auto) ANPR-camera’s voor nummerplaatsherkenning. Maar nu heeft men de software op een van hun motoren laten plaatsten.

“Dat biedt veel voordelen. Tijd is er een van. Een motor is veel meer wendbaar. Wanneer een verdacht voertuig wordt gesignaleerd, kan dat veel gemakkelijker met een motor worden achtervolgd”, zegt de lokale politiewoordvoerder.

Nadeel is dat de motorrijders een extra schermpje krijgt en de aandacht moet verdelen tussen de informatie die op het scherm af te lezen is en het andere verkeer. “Daarom zetten we enkel zeer ervaren chauffeurs in”, klinkt het.

De ANPR-camera is vastgemaakt in de buurt van één van de sireneluidsprekers op de motorfiets. De computer die de beelden registreert, zit weggeborgen in een tas aan de zijkant. De motorrijder krijgt de beelden te zien op een peperduur scherm (4.000 euro) dat in het midden net voor het stuur werd gemonteerd. De Nederlandse politie gebruikt het systeem al enige tijd. Met succes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen