© Francis Croes

Nieuwe Lievehereboom officieel ingewijd

Ter gelegenheid van de ‘Lievehereboomfeesten’ werd zaterdag, ter hoogte van de kruising van de Lievehereboomstraat met de Vinckenroyestraat, de nieuwe recent door de gemeente aangeplante Lievehereboom officieel ingewijd en overgedragen aan de lokale buurtgemeenschap.

Francis Croes

Het plaatselijk Lievehereboom-comité draagt sinds mensenheugenis zorg voor de Jezuseik, die meer dan 1000 jaar stond op de grensscheiding stond tussen Kortessem en Wellen. In 2011 raakte echter na een zware storm de boom totaal verwoest. Er werd toen aan de buurt beloofd dat er een nieuw exemplaar zou worden aangeplant. Die is er nu! Oppositiefractie Open VLD is echter niet gelukkig met de procedure die het gemeentebestuur hierbij volgde. De nieuwe boom, kostprijs 1500 euro werd deels bekostigd door de gemeente en deels door het Lievehereboomcomité. Tijdens de inwijdingsplechtigheid overhandigde het comité een cheque van 750 euro aan de gemeente, geld dat afkomstig is van het jaarlijks buurtfeest. Schepen van milieu en groenbeheer Camille Cuyx CD&V: “Enige tijd geleden hebben wij als gemeente aan de site van de Lievehereboom grond bij aangekocht teneinde de locatie her in te richten. De doublure, die een honderdtal jaren geleden even verder als legendarische boom werd aangeplant, is er ondertussen erg aan toe. Hij is gedeeltelijk uitgehold en geïnfecteerd door boomzwammen. Samen met het Lievehereboomcomité hebben we dan besloten om nu een nieuwe volwaardige eik aan te planten. Wij hebben deze boom aangekocht bij de Kortessemse groenexpert Appeltans. Het gaat over een boom met een fors wortelgestel en een omtrek van circa 50 cm, die op korte termijn de rol van de wegkwijnende Jezuseik kan overnemen Wij hebben die nieuwe boom verankert zodat hij stormen kan trotseren.

Oppositiefractie Open VLD is bij monde van gewezen burgemeester Hugo Philtjens niet zo gelukkig met de nieuwe boom. Hugo Philtjens: “Deze nieuwe aanplant gaat in tegen alle afspraken, die de gemeente, in 2011, na de fatale storm had gemaakt. In afspraak met Ghislain Mees van Natuur en Bos was er toen overeengekomen om, op de site, een zelfgekweekte boom van een eikel van de moederboom aan te planten. De heer Ghislain Mees had, in het kader van het voorbestaan van deze duizendjarige Jezuseik, reeds een paar jaar voor dat de oude eik werd verwoest, enkele eikels verzamelt om alzo de opvolging van de tanende duizendjarige eik te verzekeren. Uiteraard moesten deze gekweekte boompjes nog enkele jaren groeien alvorens ze ter plaatse zouden kunnen aangeplant worden. De grootste exemplaren hadden echter ondertussen reeds een hoogte van 2 meter. Wat er nu is gebeurd, getuigt van weinig respect. Hoe mooi had het niet kunnen zijn als de volgende generaties het verhaal konden vertellen van de geschiedenis van de Oude Lievehereboom en zijn zelfgekweekte opvolger.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer