Hanna Mariën “zeer vereerd” met Orde van Verdienste, Beckers begint aan vierde (en laatste) ambtstermijn

Hanna Mariën (35) heeft vrijdag tijdens de academische zitting op de algemene vergadering van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) in Brussel de Orde van Verdienste in ontvangst genomen. De voormalige atlete, die bekendmaakte dat ze zwanger is, kreeg de trofee uit handen van BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers. Die begint aan zijn vierde en laatste ambtstermijn.

Met deze jaarlijkse trofee wil het BOIC een persoon huldigen die bijzondere verdiensten heeft in het domein van de sport en die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de olympische beweging in ons land.

“Ik ben zeer vereerd de titel te ontvangen”, zei Mariën. “Het is een eer voor te komen in een lijst met zo’n grote namen. Ik ben ook geëmotioneerd, maar misschien ligt dat aan mijn zwangerschap”, lachte ze.

Eddy Merckx (2013), Patrick Sercu en Gaston Roelants (2014), Robert Van de Walle (2015) en Ingrid Berghmans (2016) kregen de onderscheiding eerder.

Mariën is de eerste Belgische atlete die deelnam aan zowel de Zomer- als Winterspelen. In 2008 pakte ze de zilveren medaille met de Belgische 4x100m-aflossingsploeg op de Spelen in Peking. Omdat één van de loopsters van winnaar Rusland positief testte op doping bij een hertest in 2016 kregen de Belgen tijdens de Memorial Van Damme van vorig jaar alsnog de gouden plak. In 2012 stapte Mariën over naar de bobsleesport. Samen met stuurvrouw Elfje Willemsen behaalde de remster de zesde plaats op de Winterspelen van 2014 in Sotsji. In mei 2014 hield Mariën het voor bekeken bij de Belgian Bullets. Eind 2014 werd ze voorzitster van de Belgische bobslee- en skeletonfederatie.

Beckers begint aan vierde ambtstermijn

Baron Pierre-Olivier Beckers mag zich opmaken voor een vierde (en laatste) mandaat als voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Alle 102 uitgebrachte stemmen gingen vrijdag op de algemene vergadering in het Belfius Congress Center in Brussel naar de 57-jarige Beckers. Hij stelde zich als enige kandidaat voor de functie. Ook werden de vijftien leden verkozen voor de nieuwe raad van bestuur.

Het aantal mandaten als voorzitter is sinds vorig jaar beperkt tot vier. “Dit wordt mijn laatste ambtstermijn, vorig jaar heb ik zelf voorgesteld om het aantal mandaten als voorzitter te beperken”, zei Beckers tijdens de algemene vergadering. “Het is een eer om de volgende vier jaar met de nieuwe raad van bestuur te mogen samenwerken. Ik wil iedereen met aandrang bedanken voor het unanieme vertrouwen. Ik verzeker dat jullie kunnen rekenen op mijn energie en enthousiasme.”

“Er ligt voor deze nieuwe ploeg veel werk op de plank in de komende jaren”, vervolgde de BOIC-voorzitter. “De zaken gaan goed, maar we kunnen nog beter. We willen de komende Winterspelen in Pyeongchang en daarna de Zomerspelen in Tokio nóg professioneler voorbereiden. We mogen niet op onze lauweren rusten. Het BOIC, de federaties en de liga’s moeten het momentum van Rio behouden. De relatie met de gemeenschappen verbetert elke dag. Maar dit blijft fragiel, en we moeten dit nog versterken.”

“Jammer genoeg blijft de sport op internationaal niveau moeilijke momenten beleven. Verhalen over doping, corruptie en matchfixing blijven de laatste jaren het sportnieuws halen. Al deze gebeurtenissen zijn onaanvaardbaar. Ze tasten het vertrouwen in de sport en in de integere atleten aan. We moeten krachtig optreden tegen zulke schandalen. Het is dringend tijd om de geloofwaardigheid van de sport te herstellen. Zowel in ons land als daarbuiten zien we dossiers opnieuw verschijnen, zoals recent dat rond seksuele intimidatie. We moeten er alles aan doen opdat de woorden ‘respect’ en ‘sport’ elke dag opnieuw synoniemen zijn”, besloot Beckers.

Sinds 2004 staat Beckers aan het hoofd van het Nationaal Olympisch Comité dat de olympische beweging en haar waarden in België vertegenwoordigt. In 2012 trad hij toe tot het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Beckers is de tiende voorzitter van het hoogste sportinstituut in ons land sinds de oprichting van het Belgisch Olympisch Comité op 18 februari 1906, in december 1978 omgedoopt tot het interfederale BOIC. Zijn voorgangers waren baron Edouard de Laveleye (1906-1923), graaf Henri de Baillet-Latour (1923-1942), prins Albert de Ligne (1942-1945), Rodolphe William Seeldrayers (1945-1955), Victor Boin (1955-1965), Raoul Mollet (1965-1989), Jacques Rogge (1989-1992), Adrien Van den Eede (1992-1998) en François Narmon (1998-2004).

Op de algemene vergadering van vrijdag werden naast de voorzitter ook de 15 leden van de nieuwe raad van bestuur verkozen (zeven Nederlandstaligen, zeven Franstaligen en één Duitstalig lid).

Langs Nederlandstalige zijde kregen Sven Serré (B. Badminton Federatie) en Tom Van Damme (K.B. Wielrijdersbond) 55 stemmen achter hun naam, gevolgd door Dominique Baeyens (48 stemmen/K.B. Volleybal Verbond), Michel Louwagie (48/K.B. Zwembond), Patrick Van Campenhout (43/B. Wushu Federatie), Christophe Delecluse (42/K.B. Atletiekbond) en Gwenda Stevens (39/K.B. Roeibond).

Aan Franstalige kant werd er gekozen voor Jean-Michel Saive (84 stemmen/K.B. Tafeltennisbond), Dominique Monami (81/Belgian Paralympic Committee), Pascal Mertens (72/K.B. Kano Verbond), Marc Coudron (67/K.B. Hockeybond), Jean-Pierre Delchef (65/K.B. Basketbalbond), Dominique Gavage (62/K.B. Atletiekbond) en Sylvie Ronsse (55/K.B. Turnbond). Martine Tossens (74/K.B. Ski Federatie) is het enige Duitstalige lid in de raad van bestuur van het belangrijkste Belgische sportorgaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer