Direct naar artikelinhoud

Lesotho kiest voor de derde keer in vijf jaar nieuw parlement

Een vrouw stemt tijdens de verkiezingen in Lesotho.

In het koninkrijk Lesotho in het zuiden van Afrika zijn de parlementsverkiezingen begonnen. In de met meer dan drie jaar vervoegde stembusgang strijden 1.365 kandidaten van 27 partijen om de 120 mandaten van de parlementaire monarchie. De verkiezingen drongen zich op omdat de huidige regeringsleider Pakalitha Mosisili van de Democratische Congrespartij in maart een vertrouwensstemming had verloren. Analisten verwachten een nek-aan-nekrace tussen zijn partij en die van de vroegere premier Thomas Thabane.

Van de twee miljoen inwoners van het bergachtige koninkrijk zijn er 1,25 miljoen kiesgerechtigd. Internationale waarnemers houden toezicht om de stemming in de 3.000 kiesbureaus over heel het land. De resultaten worden pas woensdag verwacht. Het is al de derde stembusgang in vijf jaar.

Lesotho, het vroegere Basutoland, is helemaal omsloten door Zuid-Afrika en is sinds 1966 onafhankelijk. Het is een van de armste landen ter wereld. Problemen worden veroorzaakt door de hoge werkloosheid en het groot aantal mensen met een hiv-infectie. Koning Letsie III, formeel het hoofd van de monarchie, bezit geen politieke macht.