Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeinse senatoren zaaien twijfel: "Vervanger Obamacare komt er niet"

Senator Richard Burr: "Het is onwaarschijnlijk dat we een deal kunnen sluiten."

Hoe groot is de kans dat een van Donald Trumps paradepaardjes, de vervanging van Obamacare door zijn controversiële American Healthcare Act (AHCA), er dan toch niet komt? Alvast niet onbestaande, zeggen nu ook twee Republikeinse senatoren.

Even recapituleren: het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde vorige maand de intrekking goed van het ziekteverzekeringssysteem dat onder president Obama was geïnstalleerd. Obamacare zou vervangen worden door Trumpcare, een nieuw systeem dat volgens critici, maar ook volgens onafhankelijke experts, miljoenen mensen zonder verzekering zal zetten en de premies voor miljoenen anderen zal verhogen. 

Het voorstel moet nu echter ook nog door de Senaat geraken, waar de Republikeinen een nipte meerderheid van 52 op 100 zetels hebben. Niet elke senator is echter zomaar van plan voor het voorstel te stemmen zoals het nu op tafel ligt, en de kans bestaat dat er nog maanden onderhandeld moet worden voor alle 52 Republikeinen zich er achter kunnen scharen. Trump zelf stak zijn ergernis over de trage gang van zaken de afgelopen weken niet onder stoelen of banken.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Maar twee Republikeinse senatoren voegen nu nog wat extra onzekerheid aan de kwestie toe. Volgens senator Richard Burr van North Carolina zal de vervanger van Obamacare daardoor niet in 2017 gestemd worden. Hij noemde het voorstel op een lokale radio gisteren "dood bij aankomst". "Het is geen goed plan, en ik voorzie geen goed plan meer dit jaar", zo klonk hij pessimistisch. "Het is onwaarschijnlijk dat we een deal kunnen sluiten."

Eerder deze week voorspelde ook senator Jeff Flake van Arizona al dat er voor de zomervakantie geen deal meer komt. "Ik geloof daar niet in." De Senaat had deze week vakantie en veel senatoren kregen in hun thuisstaten kritische vragen van ongeruste burgers.