Direct naar artikelinhoud

"Syrisch conflict is overgang van unipolaire naar multipolaire wereld"

Een soldaat van de Syrische Democratische Strijdkrachten kijkt naar de stad Tabqa in Syrië.

Het ruim zes jaar oude conflict in Syrië markeert "de overgang van een unipolaire naar een multipolaire wereld". Dat zei pater Daniel Maes, een norbertijn die al jaren in Syrië verblijft, gisteren op een "pro-Syriëconferentie" in Antwerpen.

Maes steunt Damascus in de strijd tussen de Syrische regering enerzijds en de rebellen en jihadisten anderzijds. Daardoor wordt hij door sommige media omschreven als "apologeet van (dictator) Assad".

Alle sprekers op de conferentie -politieke analisten, journalisten en afgevaardigden van het CSN (Syriërs in Nederland)- waren "pro-Syrië". Hiermee wordt bedoeld dat zij het einde van het conflict willen met Assad nog steeds aan het roer, wel wetende dat geen enkel staatshoofd een heilige is. Ze zijn allen als de dood voor een kalifaat.

Over een vroegtijdige beëindiging van het Syriëconflict waren de aanwezigen eerder pessimistisch: er zijn te veel actoren met uiteenlopende doelstellingen bij de oorlog betrokken.

Maes ziet vooral een probleem in de "propagandistische" en "eenzijdige" manier waarop het conflict gecoverd wordt. "Telkens het Syrische leger (op het terrein) vooruitgang boekt, komt het Westen met een nieuw Hollywood-horrorverhaal", klonk het. Maar hoe lang het conflict nog duurt, de Syrische oorlog markeert de "overgang van een unipolaire naar een multipolaire wereld" aldus Maes. Met Donald Trump in Washington aan het roer lijkt die transitie zich sneller dan verwacht te voltrekken.