© WDK

Zwaar tekort aan huisartsen in Antwerpen: “Aanmoedigingspremie als lokmiddel onvoldoende”

In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten heerst er een tekort aan huisartsen. Op de nieuwe lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid staan 183 van de 308 gemeenten vermeld, waaronder ook centrumsteden als Antwerpen, Gent, Mechelen en Brugge.

Het aantal huisartsenarme gebieden is in de voorbije twee jaar toegenomen. Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Jo Vandeurzen kondigt een studie aan om de effectiviteit van de aanmoedigingspremie voor huisartsen te onderzoeken.

Een gebied geldt als huisartsenarm als er minder dan negen huisartsen per 10.000 inwoners zijn, of minder dan twaalf in dunbevolkte gebieden, waar de afstanden groter zijn. Wie een huisartsenpraktijk opstart, heeft niet alleen recht op een renteloze lening van 15.000 euro voor de opstartkosten, maar ook op een Impulseo-premie van 20.000 euro als hij of zij zich vestigt in een prioritaire zone. Sinds de zesde staatshervorming is het spreidingsbeleid een bevoegdheid van de regio’s.

Het kabinet van Vandeurzen zegt dat uit de evaluatie moet blijken of het systeem bijgestuurd dient te worden. De aanmoedigingspremie alleen is niet voldoende, klinkt het. “Goed georganiseerde wachtdiensten en het bestaan van groepspraktijken zijn vaak meer bepalende factoren dan een vestigingspremie”, aldus het kabinet.

Taakverlichting

Hetzelfde geluid is te horen bij Maaike Van Overloop van huisartsenvereniging Domus Medica. Jonge huisartsen hechten veel belang aan de combinatie van werk en privéleven en kiezen daarom vaker voor groepspraktijken. Een taakverlichting dringt zich volgens haar op. Verpleegkundigen en ander praktijkondersteunend personeel kunnen een deel van het werk van de huisarts overnemen. De aanmoedingspremie heeft wel haar nut, want de opstart van een praktijk vergt kapitaal. “Onze ervaring is dat 80 procent van de nieuwe huisartsen zich vestigt in de Impulseo-gebieden”, zegt Van Overloop. Een verbod om zich in een al verzadigd gebied te vestigen acht ze contraproductief, omdat er in die gemeenten vaak oudere huisartsen actief zijn die op termijn aan vervanging toe zijn.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat via haar kabinet weten dat ze al heel wat initiatieven genomen heeft om de verloning van huisartsen te verbeteren. Ze wijst er ook op dat het aantal actieve huisartsen de laatste jaren stabiel blijft - rond de 12.500 in heel België - en dat steeds meer studenten geneeskunde kiezen voor een opleiding tot huisarts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER