Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turkije ontslaat 27.424 werknemers in onderwijssector

Turkije heeft sinds de mislukte coup in juli de werkvergunning van 27.424 mensen ingetrokken die werkzaam zijn in de onderwijssector. Er wordt nu onderzocht of deze mensen banden onderhouden met de in de VS woonachtige imam Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de coup. Dat heeft de Turkse minister van Onderwijs, Ismet Yilmaz, vandaag aangekondigd. 

Yilmaz kondigde het besluit aan tijdens een persconferentie die op verschillende Turkse tv-zenders werd uitgezonden. 'Deze mensen zullen niet meer in openbare of particuliere onderwijsinstellingen werkzaam zijn', aldus de minister.

In de jacht op Gülen-aanhangers heeft Turkije de afgelopen weken al vele instellingen gesloten en meer dan 60 duizend mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst. Onder meer 167 wetenschappers zijn ontslagen en 1.112 geestelijken zijn uit hun functie gezet.

Turkije heeft diplomaten in verschillende landen opgeroepen zich te melden in hun thuisland. Twee Turkse militairen die in Griekenland zijn gevestigd, zijn naar Italië gevlucht, zo zei de Turkse minister voor Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu donderdag. Turkije heeft de Italiaanse autoriteiten gevraagd om hun uitlevering. Volgens Cavusoglu zijn verschillende diplomaten op de vlucht geslagen sinds de oproep van Turkije om terug te keren.