Koning Filip laat verstek gaan wegens gezondheidsproblemen

© Photo News

Koning Filip zegt morgen enkele afspraken af wegens gezondheidsproblemen. Dat meldt het koninklijk paleis maandagavond in een mededeling.

wim verhaert

De audiëntie van de vorst met Patsy Reddy, de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland, is verplaatst naar donderdagvoormiddag. De audiëntie met Nana Akufo-Addo, de president van Ghana, in het koninklijk paleis is geannuleerd.

De activiteit van woensdag 7 juni, het bezoek van de soeverein aan de Marathonradio van radiozender MNM in Leuven, gaat wel door, laat woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw nog weten. Het staatshoofd zal er met jongeren spreken over de examenperiode en een kort optreden van Bazart bijwonen.

Spartaanse levensstijl

Het koninklijk paleis geeft geen verdere details prijs over de gezondheidsproblemen waarmee koning Filip kampt. De vorst houdt er volgens ingewijden een spartaanse levensstijl op na. Een glaasje water gaat boven een pint. En hij gaat bijna elke dag joggen.

© Wim Dehandschutter

Glutenvrij dieet

Enkele maanden geleden raakte ook bekend dat hij overgeschakeld zou zijn op een glutenvrij dieet. De vijftiger zweert volgens ingewijden pasta en brood af omdat hij “gezond wil leven”. Het paleis bevestigt noch ontkent dat bericht. “De eetgewoonten van onze vorst behoren tot zijn privéleven”, klinkt het, maar intimi in Laken bevestigen het verhaal.

© Photo News

“Een glutenvrij dieet is enkel aan te raden als daar een medische reden voor is. Bijvoorbeeld voor wie lijdt aan coeliakie, zeg maar glutenintolerantie”, aldus Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA). Voor zover bekend heeft de koning daar geen last van. Hij is wel “erg gesteld op gezonde voeding”, zeggen vertrouwelingen. Hij vindt het ook belangrijk dat zijn omgeving gebalanceerd eet. Lees: wellicht diëten koningin Mathilde en hun vier kinderen mee.

“Schadelijk voor lichaam”

“Als er geen medische reden is, zou ik afraden glutenvrij te eten”, zegt Sels. “Want wie bepaalde voedingsstoffen weglaat, creëert een tekort aan andere. Concreet: schrap volkoren granen - een belangrijke bron van gluten - en vervang die alleen door fruit, dan krijg je mogelijk onvoldoende vezels, ijzer of B-vitaminen binnen.”

© Photo News

Diëtiste Tanja Callewaert beaamt. “Wie glutenvrij eet omdat hij denkt dat het gezond is, gelooft in larie en apekool. Het heeft geen enkel effect op je gewicht en kan schadelijk zijn. Volkoren granen en vezels hebben een preventief ­effect op hart- en bloed­vatenziektes en dikkedarmkanker. Bovendien vinden patiënten met glutenintolerantie het erg dat hun ziekte wordt gezien als dieethype.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen