Vandalen vernielen nestkastjes vol vogeleieren: “Wie doet nu zoiets?”

© mma

Onbekenden hebben meer dan twintig nestkastjes van de Roodmus uit bomen verwijderd en ze kapotgeslagen. Voorzitter Fernand Ticket is er het hart van in. “Waarom doet men zoiets?”

Mark Maes

De ornithologische vereniging de Roodmus uit Koksijde hangt jaarlijks nieuwe kastjes in bomen, om de vogels een rustige plaats te geven om te broeden. In het ‘park’ rond de ruïnesite van de Duinenabdij had de Roodmus er meer dan twintig opgehangen. De voorbije dagen hebben vandalen de kastjes uit de bomen getrokken of geslagen, en ze nadien vakkundig vernield.

“Puur vandalisme”

“Onbegrijpelijk”, zegt Fernand Ticket, voorzitter van de Roodmus. “Waarom doet men nu zoiets? Het is puur vandalisme. We hebben elf kapotte nestkastjes teruggevonden. Er hangen er nog een paar in de bomen, de rest hebben ze wellicht in de gracht gegooid. Er zit toch zo’n 20 tot 30 euro materiaal in. Als je ons werk erbij zou rekenen, kost één zo’n nestkastje algauw 40 euro.”

“Mochten ze een nestkastje gevraagd hebben, dan had ik er onmiddellijk één gegeven”, gaat de voorzitter verder. “Ze mochten zelfs een meenemen om thuis op te hangen. Maar dit? De vernielde kastjes waren bewoond, dus de vogeleieren zijn ook kapot.”

Daders gefilmd

Hoe de vandalen aan de kastjes konden, is een raadsel. “Ze hingen vrij hoog. Ik neem aan dat ze een lange stok gebruikt hebben.” Vreemd is wel dat ze op die manier ook de sterke ijzeren plaatjes konden plooien die de plankjes stevig bij elkaar hielden.

Een buurtbewoner zag de daders woensdag en zaterdag aan het werk - één van hen had een vogel in zijn hand - en verwittigde de politie. Hij had ook beelden van hen gemaakt, maar tevergeefs. “We hebben nog geen concrete aanwijzingen over de mogelijke daders”, zegt Ine Deburchgraeve, woordvoerster van politiezone Westkust. “De filmbeelden zijn daarvoor helaas te onduidelijk.”

Fernand Ticket legde intussen zelf ook klacht neer bij de politie. “Volgende week bekijken we of we nog iets van de kastjes kunnen maken, maar ik vrees het ergste.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen