© Photo News

© AP

© EPA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Buitenlandse Zaken raadt Belgen aan weg te blijven uit Zuid-Soedan

De FOD Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Zuid-Soedan ten stelligste af. Belgen die zich ter plaatse bevinden, worden eveneens aangeraden het land te verlaten van zodra de omstandigheden dit toelaten. Het advies is aangepast na een verslechtering van de veiligheidstoestand in het land.

In uitvoering van het vredesakkoord van augustus 2015 werd eind april dit jaar een transitieregering gevormd. “Sinds 7 juli is de veiligheidssituatie echter sterk verslechterd. Momenteel is het in de hoofdstad Juba en het gehele land buitengewoon onrustig en onveilig. Er zijn nog steeds (vuur)gevechten. De luchthaven in Juba is op dit moment gesloten”, luidt het.

Wie in Zuid-Soedan is, wordt aangeraden binnen te blijven en contact op te nemen met de Nederlandse ambassade te Juba, België heeft geen ambassade in Zuid-Soedan, en de Belgische ambassade in Kampala (Oeganda).

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken doet een soortgelijke oproep naar zijn landgenoten.

De zes Nederlandse medewerkers blijven op de ambassade. Het lokale ambassadepersoneel is naar huis gestuurd.

Jongste natie ter wereld staat in brand: “Kwestie van tijd vooraleer het land zal ontploffen”

© AP

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het is al een hele tijd onrustig in Zuid-Soedan. Maar de voorbije dagen kwam het geweld plots in een neerwaartse spiraal terecht. Lokale bronnen spreken intussen alweer over 300 doden de voorbije dagen bij zware explosies en gevechten in hoofdstad Juba. Waarnemers vrezen dat de jongste natie ter wereld dreigt te ontploffen. “Zuid-Soedan stevent af op een nieuwe burgeroorlog”, zo klinkt het.

De dodelijke spiraal van geweld is al een tijdje aan de gang, maar kwam donderdag in een stroomversnelling. Duizenden burgers hebben intussen hun huizen in Juba ontvlucht en zijn naar kampen van de VN getrokken, ook al zijn er bij die kampen hevige vuurgevechten.

Het Afrikaanse Zuid-Soedan scheurde zich in 2011 af van Soedan, na jarenlange gevechten. De nieuwe natie werd gezien als een succes, als een oefening in democratie. Maar al snel begonnen er ook in de nieuwe staat spanningen te ontstaan. Die kamen er vooral tussen de Zuid-Soedanese president Salva Kiir, die behoort tot de Dinka-bevolking, en vice-president Riek Machar, die behoort tot de Nuer. In 2013 kwamen die spanningen tot een hoogtepunt toen Kiir Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Sindsdien worden beide partijen ervan beschuldigd gruweldaden te plegen in het jonge land. Intussen vielen er al duizenden doden. Een triest dieptepunt daarin: in december 2013 moordde opperbevelhebber Paul Malong, die behoort tot de Dinka, samen met zijn eigen militie en het regeringsleger 15.000 Nuers uit in Juba: het was het begin van een burgeroorlog in de jonge natie. Machar ontvluchtte Juba.

Helft van de bevolking lijdt honger

De VN en verschillende hulporganisatie waarschuwden intussen voor een humanitaire crisis. Want er woedt niet alleen een conflict: door de gevechten werden verschillende delen van het land ook afgesneden van hulpkonvooien. Daardoor dreigt er in grote delen van Zuid-Soedan nog meer honger, terwijl zowat de helft van de bevolking al honger lijdt.

© EPA

In augustus van vorig jaar leek er beterschap op komst. De twee kemphanen Kiir en Machar ondertekenden een vredesverdrag: daarin stond onder andere dat er een overgangsregering zou komen die zou bestaan uit leden van de twee kampen; daarna zouden er verkiezingen worden georganiseerd. In april van dit jaar keerde Machar, onder grote buitenlandse druk, nog officieel terug naar Juba als vice-president. Dat werd gezien als een positieve stap richting de vrede.

“Kwestie van tijd vooraleer er weer oorlog is”

Toch bleef er grote onenigheid hangen tussen de twee. Ze raakten het maar niet eens over meerdere details in het vredesverdrag. Bovendien werden verschillende onderdelen gewoon niet uitgevoerd. Daardoor gaat het alweer de verkeerde richting uit. Internationale waarnemers waarschuwen dat beide partijen zich steeds meer voorbereiden voor een grootschalig conflict, niet alleen in hoofdstad Juba, maar ook in de rest van het land. “Tenzij er snel wordt ingegrepen, is het maar een kwestie van tijd vooraleer het land weer in oorlog is.”

Die waarschuwing werd afgelopen donderdag realiteit toen er hevige gevechten uitbraken tussen soldaten van Kiir en soldaten die trouw hebben gezworen aan Machar. Dat geweld werd nog intenser afgelopen weekend, net op het moment dat Zuid-Soedan, de jongste natie ter wereld, vijf jaar onafhankelijkheid vierde.

© Photo News

Officiële cijfers van slachtoffers van het geweld van de voorbije dagen zijn er nog niet, maar meerdere bronnen hebben het over al minstens 300 doden.

De VN heeft er intussen bij Kiir en Machar op aangedrongen “om hun uiterste best te doen om hun troepen onder controle te houden en zo snel mogelijk de gevechten te beëindigen, en om de verspreiding van het geweld te voorkomen.” Maar dat lijkt allesbehalve makkelijk. Meerdere soldaten binnen de rivaliserende strijdgroepen volgende bevelen van hun superieuren niet meer op. “Zuid-Soedan kan ieder moment exploderen”, waarschuwt minister van onderwijs Peter Adwok Nyaba vanuit Juba. Bovendien wordt gevreesd dat het conflict ook buurlanden kan besmetten. Zo steunt Soedan vice-president Machar, terwijl Kiir steunt krijgt uit Oeganda. Daardoor bestaan er ook meningsverschillen over hoe het nu verder moet. De roep om militair ingrijpen klinkt steeds luider. Maar een militair ingrijpen houdt ook risico’s in voor een conflict buiten de grenzen van de onstabiele regio.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER