© Photo News

REACTIES. “Solliciteert Marghem voor Trump-administratie?“

“We wisten al dat klimaat niet de grootste prioriteit was van deze regering, maar dit is zeven bruggen te ver. Vorige week had de regering-Michel kritiek op de beslissing van Trump om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Nu lijkt het of er fans van Trump in de regering zitten. Dit lijkt wel een sollicitatie van Marghem voor de administratie van Trump”, zo reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo op het bericht dat MR-minister Marie Christine Marghem de Belgische klimaatambities wil terugschroeven. Ook uit andere hoeken klinkt kritiek.

Groen-fractieleider Kristof Calvo is niet te spreken over de plannen van Marghem. “Hier kan toch geen sprake van zijn? Het probleem is niet dat de Europese ambities te groot zijn, maar dat ons land te weinig doet. De argumenten die Marghem aanhaalt, lijken ook te dateren van het pre-Al Gore-tijdperk. Ze verwijst naar de verouderde gebouwen. Maar het renoveren en isoleren van die verouderde gebouwen kan net jobs opleveren. België moet de lat niet lager laten leggen, maar net een tandje bijsteken”, aldus Calvo in een reactie aan Belga.

De Groen-fractieleider verwijst ook naar premier Michel die vorige week nog scherp reageerde toen president Donald Trump de VS terugtrok uit het Klimaatakkoord van Parijs. “Na alle kritiek op Trump lijkt het wel of er ook fans van Trump in de Belgische regering zitten”, aldus Calvo. Hij wil dat premier Michel en de coalitiepartners Marghem “terugfluiten”. “Dit ideetje mag de middag niet overleven. België mag niet de mini-VS worden in Europa”, aldus nog Calvo.

Charles Michel: “Niet positie van de regering”

“Dit is niet de positie van de regering. We weten dat het gaat om zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen ook te halen.” Dat zegt premier Charles Michel in een reactie op de uitspraken van zijn minister voor Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR).

Greenpeace: “De schaamte voorbij”

Greenpeace is niet te spreken over de plannen van minister van Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem (MR) om de klimaatambitie van ons land in te tomen. De milieu-organisatie noemt het “de schaamte voorbij” en zegt dat Marghem hiermee de titel verdient van “Donald Trump van België”. “Wij vinden het bijzonder cynisch dat Marghem met deze plannen komt amper een week nadat Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs. En dat terwijl de minister, zich net als premier Charles Michel, negatief uitliet over de plannen van de Amerikaanse president”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace in een reactie.

“Trump trekt zich terug, maar wat Marghem wil doen, is niet zo heel veel beter. De Europese doelstellingen zijn op dit moment nog niet in lijn met het klimaatakkoord. We zouden dus eigenlijk nog ambitieuzer moeten zijn. En die doelstelling is absoluut haalbaar, dat blijkt uit studies die we hebben uitgevoerd. We kunnen absoluut hoger mikken. De plannen van Marghem zijn dus onaanvaardbaar. Ze halen haar geloofwaardigheid en die van onze regering helemaal onderuit.”

Greenpeace vreest ook dat de onderhandelingen tussen Europa en de lidstaten op deze manier zullen uitdraaien “op een soort koehandel, waarin elk land zich gaat verstoppen achter excuses”. En dat is volgens de organisatie niet de bedoeling.

Bond Beter Leefmilieu: “Verkeerd politiek signaal”

“De ambities zijn ondersteund door het hele Vlaamse Parlement. Ook de bevoegde ministers hebben al hun steun geuit. Wij dachten dat ook België de plannen steunde. Dit is een bizar manoeuvre”, zegt Bienstman. “Bovendien heeft het relatief weinig zin. De onderhandelingen met Europa zijn al ver gevorderd. We hebben bijna de eindmeet bereikt. Het is vreemd dat Marghem nu het geweer van schouder verandert, terwijl we eigenlijk al bezig zouden moeten zijn met het beleid. Dit is een verkeerd politiek signaal.”

Volgens BBL zijn de klimaatambities ambitieus, maar wel haalbaar. “De kans is bovendien klein dat Europa meestapt in het verhaal van Marghem, net omdat de onderhandelingen al zo ver gevorderd zijn”, aldus nog Bienstman.

Sp.a: “Mooie praatjes, weinig daadkracht”

Oppositiepartij sp.a is tevreden dat premier Charles Michel zijn minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem terugfluit en de Belgische klimaatambities herbevestigt. Maar naast “mooie praatjes” moet er dringend werk gemaakt worden van een “doortastend klimaatbeleid”, zo zeggen Vlaams parlementslid Bruno Tobback en Kamerlid Karin Temmerman in een reactie.

“Onze ministers zijn vooral goed in het verkopen van mooie praatjes, maar als er beslissingen moeten worden genomen laten ze het afweten. Ze zouden nochtans moeten weten dat een ambitieus klimaatbeleid de enige weg naar een gezonde, leefbare en economisch welvarende toekomst is. Volgens een recente studie van Oxford Economics, Climact en het Federaal Planbureau kan een goed klimaatbeleid in België liefst 80.000 nieuwe jobs opleveren. Waar wachten we eigenlijk nog op? “

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER