Grootscheepse actie tegen IS-propagandagroep in Rusland

Bij 27 huiszoekingen in Rusland zijn wapens, explosieven en propagandamateriaal voor de terreurgroep Islamitische Staat in beslag genomen. De operatie had als doel om een internationale IS-propagandagroep te ontmantelen. Dat laten de Russische geheime diensten (FSB) donderdag weten.

De FSB verdenkt een vierkoppige cel, die online in het Tadzjieks communiceerde, van de organisatie van en de deelname aan terroristische activiteiten. De online gemeenschap zou bestaan hebben uit meer dan 100.000 leden in Rusland, Centraal-Azië en het Nabije Oosten. De propagandagroep wilde terreurstrijders rekruteren en geld inzamelen voor IS.

In mei hadden de Russische veiligheidsdiensten meegedeeld dat ze verscheidene aanslagen verijdeld hadden van “terroristen” uit Turkije en Syrië. In februari werden zeven vermoedelijke leden van IS aangehouden omdat ze aanslagen beraamd zouden hebben in de grote Russische steden.

Sinds het begin van de Russische militaire interventie in Syrië eind september dreigen IS en al-Nusra, dat tot voor kort als de Syrische tak van al-Qaida gold, met represaillemaatregelen. Volgens de FSB zouden ongeveer 7.000 onderdanen van de landen van de vroegere Sovjet-Unie zich aangesloten hebben bij jihadistische groeperingen in Syrië en Irak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer