© Photo News

Uitgefloten fenomeen: Ronaldo wint vierde ‘beker met de grote oren’, maar zorgt voor ergernis

De stadionspeaker in Cardiff riep na de glorieuze finale tegen Juventus om dat Cristiano Ronaldo (32) tot ‘Man van de Match’ was verkozen. Er steeg boegeroep op. Uit de vakken met Real Madrid-supporters. Op zo’n glorieus moment. Hoe kan dat toch?

LUDO VANDEWALLE

Het was ons ’s middags in de straten ook al opgevallen. Weinig Madrid-fans droegen truitjes met de naam Ronaldo. Benzema, Bale, Ramos, Isco, Modric... Bij tiéntallen. Maar we zagen slechts enkele truitjes met zijn naam. Dat lijkt meer iets voor buiten Madrid.

© BELGAIMAGE

De tweevoudige doelpuntenmaker werd na de wedstrijd met de fluitjes geconfronteerd.“Moet ik daar nu echt over praten?”, kaatste Ronaldo de vraag terug. “Ik praat er sowieso niet graag over. Ik zeg altijd: kijk naar mijn cijfers. Daar is toch niet zoveel aan toe te voegen? Ík heb hier de jongste jaren alles gewonnen. Ík heb statistieken bij elkaar gevoetbald die je niet veel ziet. Ík scoorde in elke Champions League-finale. Ík weet waar ík voor sta.”

Die ‘ik-factor’ is natuurlijk een van de zaken die het publiek tegen de borst stuit. Neem daartegenover de uitleg van Zinedine Zidane, dat andere Madrid-icoon dat in anderhalf jaar trainerschap twee keer de Champions League won, de wereldbeker voor clubs pakte en de Koninklijke na vijf jaar eindelijk weer eens landskampioen maakte. “Mijn aandeel in het succes is dat ik deel uitmaak van deze groep”, aldus Zidane. “Niet meer, niet minder. Ik ben vooral deze club, deze grote club, dankbaar dat ik me heb kunnen ontwikkelen als trainer. Dat ze me de kans heeft gegeven met zulke goede spelers te werken. Een jaar geleden was ik een schandalige trainer, nu ben ik nog steeds dezelfde.” Eerst was Ronaldo naar de persconferentie gekomen, daarna Zidane. Het verschil kon niet groter zijn.

Juan Lozano

Juan Lozano, ex-Real Madrid, zei vorige week in onze krant ook al dat hij Cristiano Ronaldo overroepen vindt. Hoe kan zo’n fenomeen overroepen zijn? “Als hij niet scoort, speelt hij slecht”, aldus Lozano. “Ik zag van hem technische fouten die Benzema niet zou mogen maken. En hij speelt voor zichzelf. Ziet altijd eerst welk voordeel hij zelf uit een situatie kan halen.” Lozano vertolkt de mening van die Madrileense supporters die zaterdag ook liever Luka Modric, Isco of Marcelo als ‘Man van de Match’ hadden gezien.

© AP

Na acht jaar raken de fans blijkbaar stilaan op Ronaldo uitgekeken. Hoe hij na al zijn acties verwachtingsvol naar het grote beeldscherm kijkt - nieuwsgierig monsterend of hij niet alweer die close-up krijgt - is na al die tijd voorspelbaar en irritant geworden. Te veel macho, te veel narcist. Daardoor ontbeert hij de aaibaarheid van pakweg Lionel Messi. Hij stoot af, geniet te veel van zijn eigen grootsheid. Dat is de reden voor de kritiek. Samen met die technische fouten en de grote focus van de buitenwereld op zijn persoon.

Bezinnen

De Madrileense fans zijn verwend en moeten zich bezinnen. Ronaldo heeft intussen toch geleerd zijn doelpunten samen met zijn ploegmaats te vieren? En erger: er wordt niet meer stilgestaan bij de - inderdaad, Cristiano - enorme cijfers die hij kan voorleggen. De enige speler die scoorde in drie Champions League-finales, alweer topschutter in deze editie (twaalf doelpunten, waarvan tien in kwartfinale, halve finale en finale), 105 doelpunten in de Champions League, vier keer winnaar (één keer met Manchester United, drie keer met Real)...

© Photo News

In tegenstelling tot vroeger is Ronaldo niet meer uit op individuele acties en hoogstandjes. Met zijn 32 jaar heeft hij zijn speelstijl moeten aanpassen. Dat is niet lui, dat is slim. Want de Portugees ís niet lui. Integendeel. Hij leeft ascetisch voor zijn sport.

Vanaf de eerste dag van de voorbereiding zweert Ronaldo de alcohol af, trekt hij zich dagelijks terug in het krachthonk. Collega’s prijzen hem om zijn ongekende professionaliteit en de sensatiepers klaagt dat ze hem nog nooit in het Madrileense nachtleven in een ongewone pose konden betrappen. Na elke wedstrijd neemt hij vrolijk een ijsbad. Dan is het soms drie uur ’s nachts en willen alle spelers zo snel mogelijk naar huis. “En dat terwijl Irina Shayk (Russisch model, zijn ex-vriendin, red.) thuis ligt te wachten”, zei gewezen Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti daar vol bewondering over.

Elk doelpunt dat hij maakt, of het nu tegen Eibar of Juventus is, is voor hem de bevestiging dat al die uren training en al die opofferingen het waard zijn geweest. Bovendien is het een aanmoediging om vooral niet te verslappen. Ronaldo weet heel goed dat hij met een talent is geboren en wil alles uit dat talent halen. Ook hij moet keihard werken voor zijn succes. Hoeveel keer moeten we van andere talenten niet zeggen dat “hij er niet alles heeft uitgehaald”? Ronaldo doet dat wel. En geniet daar telkens opnieuw van. Als een diva en narcistisch. Maar de cijfers zijn er wel.

Lionel Messi

Ronaldo is lange tijd de enige geweest die niet accepteerde dat Lionel Messi beter is dan hij. Hij levert elke wedstrijd opnieuw dat gevecht. Messi werd andermaal topschutter in Spanje met 37 goals (Ronaldo maakte er 25), maar vandaag - als de prijzen zijn uitgereikt - praat iedereen over Ronaldo. Hij is op weg naar zijn vijfde trofee als Wereldspeler van het Jaar, evenveel als Messi. Het zijn twee topspelers die we samen in de geschiedenis van het voetbal nooit hebben gekend en het zal nog lang duren alvorens we ze weer zullen kennen. Alle toppers die nog komen, zullen op de schalen van Ronaldo en Messi worden afgerekend.

Dat Messi zijn baard afscheert, zich minder om zijn tatoeages bekommert en nog eens toont dat hij buitenaards is. Want het is opletten geblazen: planeet Ronaldo komt eraan.

© Photo News