© BELGA

ArcelorMittal koopt noodlijdende Italiaanse staalfabrikant ILVA

Een Italiaans-Indiaas consortium geleid door staalreus ArcelorMittal gaat een van de grootste staalfabrieken van Europa overnemen, nadat de Italiaanse regering het licht op groen gezet heeft voor het bod.

De noodlijdende ILVA-fabriek in Taranto, in het zuiden van Italië, kan tot 8 miljoen ton staal per jaar produceren, maar kon de voorbije jaren nooit aan volle capaciteit draaien en leed verlies door milieugerelateerde restricties.

Het Italiaanse ministerie van Economische Ontwikkeling is maandagavond akkoord gegaan met een verkoop van de volledige groep ILVA aan het Am Investco consortium, waarin ArcelorMittal een belang heeft van 85 procent, voor 1,8 miljard euro.

ILVA stond sinds 2015 onder controle van de Italiaanse regering, nadat een rechtbank drie jaar eerder de sluiting bevolen had van de fabriek in Taranto wegens toxische emissies die gelinkt werden aan een toename van het aantal kankerdoden. De fabriek bleef evenwel open omdat de regering tussenbeide kwam.

Am Investco heeft gezegd 2,5 miljard euro te zullen investeren om het bedrijf te herlanceren. Het personeelsbestand zou teruggedrongen worden van 14.000 naar 8.500 à 10.000 mensen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer