Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Peiling: Macron stevent af op grootste meerderheid sinds De Gaulle

Frans president Emmanuel Macron.Beeld AP

La République En Marche, de partij van Emmanuel Macron, stevent af op de grootste parlementsmeerderheid voor een Franse president sinds Charles de Gaulle in 1968. Althans volgens een nieuwe peiling van Ipsos Sopra-Steria.

De centrumpartij van de Franse president zou volgens de peiling 29,5 procent van de stemmen behalen tijdens de eerste ronde op 11 juni. Met een ruime voorsprong op de andere partijen zou dat na de tweede ronde, op 18 juni, 385 tot 415 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale opleveren.

Het zou de sterkste meerderheid zijn sinds de Franse kiezers zich in 1968 massaal achter Charles De Gaulle schaarden na een periode van studentenprotesten en massale stakingen. Een dergelijke meerderheid zou Macrons regering een sterk mandaat geven om de geplande economische hervormingen door te zetten. 

Populariteit

Les Républicains zouden volgens de peiling 23 procent van de stemmen veroveren en het Front National 17 procent, gevolgd door La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon (12,5 procent) en de Socialistische Partij (8,5 procent).

Na de eerste ronde worden alle kandidaten geëlimineerd die minder dan 12,5 procent van de stemmen behalen. Les Républicains zouden volgens de peiling 105 à 125 zetels behalen, de Socialistische Partij 25 à 35, La France Insoumise 12 à 22 en Front National amper 5 tot 15.

Macron zelf blijkt aan het begin van zijn termijn overigens een bijzonder populaire president. Zestig procent van de bevraagden zegt tevreden te zijn.