© Photo News

Dodelijke brand studentenhuis Leuven: verdediging vraagt vrijspraak

Voor de correctionele rechtbank van Leuven heeft de verdediging dinsdag de vrijspraak gevraagd voor de drie beklaagden in het proces over de dodelijke brand in een Leuvens studentenhuis. Shane B. herinnert zich niet dat hij die ochtend met een sigaret de vlammenzee veroorzaakte.

“Ik herinner me dat we die nacht uitgegaan zijn. Maar van de sigaret weet ik niets meer”, zei Shane B. (22) op de zitting. “Ik ben wakker gemaakt door een student die door het huis liep.” Tijdens het onderzoek verklaarde de Ier dat hij gedronken had en enkele momenten zijn geheugen had verloren. De jongeman probeerde later tevergeefs contact op te nemen met de familie van de slachtoffers.

Zijn raadsman vroeg de vrijspraak op basis van twijfel bij de deskundige verslagen. “In ondergeschikte orde vraag ik opschorting of een straf met uitstel.”

Ook de advocaten van Malachy V. (72) en het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa pleitten de vrijspraak. “Ik wist niet dat de woning niet in orde was”, stelde V. “Het pand is sindsdien niet meer in gebruik. Het is na de brand niet meer hersteld.”

Zijn raadsman Johan John Mees zei dat bij de verkoop van het pand aan het Ierse college door een particulier alles in orde leek. “Mijn cliënt dacht dat alles in perfecte staat was. De stad Leuven was op de hoogte. Wij hebben van de stad en de brandweer nooit opmerkingen gekregen. Telkens een nieuwe stage van zes maanden begon, kregen we de politie over de vloer voor controle. Ze zijn in al die jaren zeker tweehonderd keer langsgekomen.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer