Direct naar artikelinhoud

Oeps: 7.600 stemmen niet meegeteld bij Nederlandse verkiezingen

In Den Haag tellen ze de stemmen handmatig na de sluiting van de stembureaus.

Door een fout zijn 7.600 stemmen niet meegeteld in de uitslag van de parlementsverkiezingen in Nederland op 15 maart van dit jaar. Het hoofdstembureau in Den Bosch had per ongeluk alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP uit de gemeente Boxmeer ingevoerd in het systeem. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk meldt dat de fout "helaas niet meer kan worden hersteld''.

De uitslag van de verkiezingen is onherroepelijk. De Kiesraad heeft gekeken of de einduitslag anders zou zijn geweest indien de stemmen wel waren meegeteld, maar dat bleek niet het geval. De VVD van minister-president Mark Rutte blijft uiteindelijk de grootste partij.

De gemeente Boxmeer noemt het in een korte reactie "vervelend en pijnlijk dat er zoveel stemmen verloren zijn gegaan". De gemeente is wel opgelucht dat de fout geen gevolgen heeft gehad voor de einduitslag. Voor de burgemeester is het alvast een extra argument om te pleiten voor de herinvoering van de stemcomputer.

"Menselijke fout"
De precieze oorzaak van de fout is volgens het hoofdstembureau in Den Bosch niet meer te achterhalen. Er wordt gesuggereerd dat er een storing was in een hulpprogramma, mogelijk in combinatie met een "menselijke fout". Het hoofdstembureau heeft ook geconstateerd dat de handmatige controletelling niet is uitgevoerd. Bovendien is de regel dat altijd twee mensen moeten meekijken, niet goed toegepast.

Het CDA wil nu een debat over de kwestie. "Een fout als deze mag niet voorkomen'', aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot. "Een correcte en nauwkeurige uitvoering van het verkiezingsproces is essentieel voor het vertrouwen van de kiezer.''

Twitter bericht wordt geladen...