© jhp

Organisatiecomité Eurostadion weerlegt kritiek: “Brussel voldoet wel aan alle UEFA-voorwaarden”

Het organisatiecomité van EURO 2020 Brussel ontkent woensdag in een persbericht dat het veelbesproken project rond het Eurostadion op Parking C niet aan de eisen van de Europese voetbalbond UEFA voldoet. “Op het vlak van veiligheid werden alle nodige garanties getekend, zodat Brussel voldoet aan alle UEFA-voorwaarden”, laat projectmanager Dimitri Huygen optekenen.

De poppetjes gingen woensdagochtend aan het dansen nadat het Radio 1-programma De Ochtend het gelekte mailverkeer tussen Ghelamco en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) had kunnen inkijken.

In een eerste gelekte mail van 19 mei herinnert van Paul Gheysens, CEO van Ghelamco, eraan dat de voetbalbond zich “onvoorwaardelijk en onherroepelijk ertoe verbonden heeft om UEFA 2020 te hosten in het Brusselse Eurostadion”. Ghelamco lijdt hierdoor aanzienlijke schade. Ghelamco verzoekt de KBVB, daarom “onmiddellijk, expliciet en publiek haar onvoorwaardelijke steun voor het Eurostadion te bevestigen”.

Twee weken later reageert de voetbalbond scherp. De KBVB zegt verbaasd te zijn over de mail van Ghelamco en verwijst naar de “Staging Agreement” met de UEFA. “De KBVB is in die overeenkomst de verbintenis aangegaan om als gastheer voor Euro 2020 op te treden in België”, staat te lezen in de mail. “De KBVB heeft de kandidatuurstelling van Brussel als gaststad gesteund en blijft dit doen.”

N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche: “Stad Brussel is niet bevoegd”

Uit het mailverkeer zou blijken dat de UEFA eist dat het stadion zich moet bevinden op het grondgebied van de gaststad Brussel. Het Eurostadion is gepland op parking C, weliswaar eigendom van de stad Brussel, maar op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. De bond hekelt nog het gebrek aan professionalisme bij Ghelamco. Brussels N-VA-fractieleider Johan Van den Driessche verklaarde daarop dat er voor het Eurostadion twee mirakels nodig zijn om het EK 2020 te halen.

“We zitten nu volgens mij dicht bij het einde van het project rond het Eurostadion”, reageerde Van den Driessche in De Ochtend. “Volgens het Eurostadion-project zou stadion op een terrein (Parking C) gebouwd worden dat eigendom is van de stad Brussel, maar dat is niet het territorium van de stad Brussel. Het territorium is Grimbergen. Maar de UEFA wil van de stad een engagement dat het zijn verantwoordelijkheid kan opnemen op alle vlakken, bijvoorbeeld op vlak van veiligheid. Maar de stad Brussel is niet bevoegd voor de veiligheid van Parking C.”

Organisatiecomité: “Kritiek lijkt ons toch te zot voor woorden”

Uitspraken die bij Brussels schepen Alain Courtois in het verkeerde keelgat schoten. “Allereerst stel ik vast dat Van den Driessche over informatie beschikt waarvan wij nog geen kennis hebben kunnen nemen. Dat is eigenlijk zorgwekkend. Wij stellen daarenboven vast dat hij uitspraken doet over het territorium van het Eurostadium, alsook de veiligheid op de site Parking C”, aldus Alain Courtois, die ook voorzitter van EURO 2020 Brussel is.

Volgens het organisatiecomité werd de keuze voor Parking C in de haalbaarheidsstudie die de KBVB in juli 2013 uitwerkte duidelijk toegelicht. “Na jarenlange discussies werd een consensus bereikt dat Parking C de meest ideale locatie is voor het Eurostadion. De KBVB was de overheden dankbaar hierin verantwoordelijkheid genomen te hebben”, klinkt het.

“Al in april 2014, toen de KBVB het Bid Book en alle overeenkomsten (Staging, Host City, Stadium) indiende bij de UEFA, werd de locatie Parking C uitvoerig toegelicht. Het is volgens Van den Driessche dus diezelfde KBVB die drie jaar later aangeeft dat hun Bid Book niet UEFA-conform was. Dat lijkt mij toch te zot voor woorden. Ghelamco heeft pas in april 2016 de erfpacht van de Stad Brussel bekomen, lang nadat de locatie Parking C voor het Eurostadium was bepaald”, reageerde Dimitri Huygen, die zich namens de KBVB over het Brusselse bid ontfermde. “De UEFA is altijd lovend geweest over het professionalisme en de vooruitstrevendheid van het Brusselse dossier. Daarenboven werden op het vlak van veiligheid alle nodige garanties getekend,zodat Brussel voldoet aan alle UEFA-voorwaarden. Je kan Brussel eigenlijk goed vergelijken met het project in Lyon. Dat ligt ook niet op het grondgebied van Lyon maar voldoet wel aan alle voorwaarden, zowel op vlak van territorium als veiligheid.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer