Direct naar artikelinhoud

FBI: "Russische hackers lekten vals nieuwsbericht dat tot Qatar-crisis leidde"

Donald Trump schudt de hand van Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, vorige maand in Saoedi-Arabië. Nu beschuldigt Trump Qatar ervan terreurgroeperingen te financieren.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI hebben Russische hackers een vals nieuwsbericht in het Qatarese staatsagentschap gedropt. Dat zou ertoe geleid hebben dat Saoedi-Arabië en andere bondgenoten alle banden met de kleine Golfstaat hebben verbroken. Dat meldt CNN.

Eind mei bezochten FBI-specialisten Qatar om een vermeende cyberaanval te onderzoeken waarbij hackers een vals nieuwsbericht bij het staatsagentschap dropten. Saoedi-Arabië citeerde dat bericht als één van de redenen waarom het land alle diplomatieke en economische banden met Qatar verbreekt. Andere Golfstaten volgden het Saoedische voorbeeld, wat uitmondde in de ergste diplomatieke crisis in de regio sinds decennia.

Volgens de Qatarese overheid dichtte het nieuwsbericht van 23 mei onjuiste uitspraken toe aan de emir van het land, die vriendelijk klonken voor Iran en Israël. Daarnaast werd de vraag gesteld of Amerikaans president Donald Trump nog lang zou aanblijven.

Russische inmenging bij verkiezingen VS

De Qatarese minister van buitenlandse zaken, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, verklaarde aan CNN dat het FBI de hack en het verspreiden van vals nieuws heeft bevestigd.

"Welke beschuldiging ook geopperd werd, ze is gebaseerd op desinformatie en we denken dat de hele crisis berust op desinformatie", aldus de minister. "Alles is begonnen met verzonnen nieuws dat in ons nationaal nieuwsagentschap is gedropt. Dat het agentschap gehackt werd, is door het FBI bewezen."

Indien de beschuldiging klopt, zou dit wijzen op Russische inspanningen om het Amerikaanse buitenlandbeleid te ondermijnen. Bovendien draagt het bij tot het vermoeden van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Russische hackers gepoogd hebben de presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden. Het Kremlin ontkent dat.

Steun aan Iran

Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein kondigden eergisteren aan dat ze hun diplomatieke banden met Qatar verbreken en ook elk transport via lucht, land en zee van en naar het land blokkeren. Ze beschuldigen Qatar ervan extremistische groeperingen onderdak te verschaffen en menen dat Qatar Iran steunt, de aartsvijand van Saoedi-Arabië in de regio. Qatar ontkent die beschuldigingen met klem.

Gisteren sprak Trump zijn steun uit voor de poging Qatar te isoleren, waarbij Saoedi-Arabië het voortouw neemt. Hij liet verstaan dat Qatar extremisme financiert. "Dit kan het begin van het einde van de gruwel van het terrorisme betekenen", tweette Trump.

Volgens CNN werkt de overheid van Qatar samen met het FBI en het Britse National Crime Agency aan het onderzoek van de hack.

Trump looft Saoedi's: "Geïnspireerd door mij"

Vandaag koos Amerikaans president Donald Trump een kant in het Arabische geschil en loofde hij de actie van de landen die Qatar isoleren. Nochtans is Qatar een bondgenoot van de VS en heeft de VS in die Golfstaat de grootste luchtmachtbasis in de regio.

Op Twitter slaat Trump zich op de borst en stelt hij dat zijn recente trip naar het Midden-Oosten "al vruchten afwerpt". Volgens vormde zijn toespraak gericht tegen islamitisch extremisme, die hij in Saoedi-Arabië hield, de inspiratie voor de Arabische leiders om de banden met Qatar te verbreken wegens wat zij "de steun van Qatar aan terrorisme" noemen.