Direct naar artikelinhoud

Donald Trump nomineert Christopher Wray als nieuwe baas FBI

Donald Trump nomineert Christopher Wray als nieuwe baas FBI

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Christopher Wray (50) genomineerd om de nieuwe grote baas te worden van het FBI. Dat heeft hij via Twitter laten weten. Wray heeft vroeger gewerkt bij het ministerie van Justitie en is sindsdien aan de slag als advocaat.

Wray was tussen 2003 en 2005 assistent procureur-generaal. Hij werkte toen twee jaar onder voormalig FBI-baas James Comey, toen die nog onderminister van Justitie was, onder John Ashcroft.

Wray - die aan Yale studeerde en in Georgia woont - werkt nu voor de advocatenfirma King & Spalding, dat kantoren heeft in Atlanta en Washington D.C. Hij wordt beschouwd als een autoriteit op het vlak van witteboordcriminaliteit en onderzoek naar de overheid.

Bridgegate-schandaal
Hij was ook de persoonlijke advocaat van gouverneur Chris Christie (New Jersey), toen die onder vuur lag tijdens het Bridgegate-schandaal. Christie werd toen mee beschuldigd van het sluiten van rijstroken op de George Washingtonbrug als politieke vergelding tegen een lokaal politicus. Drie topmedewerkers van Christie werden schuldig bevonden, maar zelf ging hij vrijuit.  

Trump zei dat zijn kandidaat "onberispelijke geloofsbrieven" heeft en zei dat er nog details zullen volgen. De Senaat moet de benoeming nog met een gewone meerderheid goedkeuren.

Twitter bericht wordt geladen...

Voormalig FBI-baas James Comey werd op 9 mei ontslagen door Trump. Comey leidde het onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne-Trump en Rusland. De tweede man bij het FBI - Andrew McCabe - neemt sindsdien de positie van FBI-directeur waar.