Geen bevolkingsgroep wordt meer gediscrimineerd op de Brusselse huurmarkt dan deze

© BDW

© ycs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Noord-Afrikanen die een woning willen huren in het Brussels Gewest, zijn heel vaak het slachtoffer van discriminatie. Werklozen worden eveneens systematisch benadeeld. Oost-Europeanen niet, en ouderen worden zelfs voorgetrokken.

Yves Coudron

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent, waarbij zo'n tienduizend praktijktests plaatsvonden. Vastgoedmakelaars werden via hun advertentie op een immosite gecontacteerd door twee onderzoekers die zich aanboden als kandidaat-huurders. Beide kandidaten hadden een identiek profiel, maar verschilden enkel op basis van afkomst, geslacht, handicap of een andere mogelijke grond voor discriminatie.

In 44 procent van de advertenties werd de man met de Noord-Afrikaanse naam benadeeld tegenover de man met de Belgische naam. Bij mannen met een naam afkomstig uit Sub-Sahara Afrika, werd dertig procent benadeeld. Bij de vrouwen met een naam uit Sub-Sahara Afrika was dat 34 procent, bij vrouwen met een Noord-Afrikaanse naam 23 procent.

Stabiele job

Professor Pieter-Paul Verhaeghe, die het onderzoek leidde, licht toe. “Door de omvang van de test en de beproefde testmethode mogen we hieruit zeker besluiten dat er discriminatie is op de Brusselse huurmarkt. Waarom er meer discriminatie is tegenover een man met een Marokkaanse naam dan een met een Congolese naam, hebben we niet onderzocht. Wellicht heeft de hedendaagse beeldvorming rond moslims daar iets mee te maken. Anders dan in Gent, waar we een vergelijkbare test gedaan hebben, worden mensen met een Oost-Europese naam niet gediscrimineerd op de Brusselse huurmarkt. De aanwezigheid van de Europese instellingen heeft daar misschien iets mee te maken, waar ook heel wat hoogopgeleiden uit Oost-Europa aan de slag zijn. Of misschien gaat men er wel van uit dat die Pool een stabiele job heeft als loodgieter of klusjesman.”

Eigenlijk illegaal

De onderzoekers deden ook een duizendtal mystery calls, waarbij ze zich voordeden als kandidaat-verhuurders en vroegen huurders te weren die wortels hadden in het buitenland of leefden van een uitkering. “Een derde van de makelaars die actief is in Brussel ging daarop in”, zegt Verhaeghe. “De helft van hen vertelde zelfs dat ze wist dat zoiets eigenlijk illegaal was, maar het toch deed.”

Dat discriminatie ruimer is dan afkomst, kwam ook aan het licht in de test. In een derde van de huuradvertenties werden kandidaat huurders met een werkloosheidsuitkering systematisch benadeeld in vergelijking met kandidaat-huurders met een inkomen uit arbeid, zelfs wanneer de hoogte van beide inkomens vergelijkbaar was. In 33 procent van de gevallen werd een 35-jarige benadeeld tegenover een persoon van 65 jaar.

De onderzoekers besluiten dat sensibilisering noodzakelijk is en stellen voor om die aan te vullen met controle, bijvoorbeeld via mystery shopping en praktijktests. Voor die laatste loopt minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH) niet echt warm. Brussels Minister van Werk Didier Gosuin (DéFi) maakt er momenteel werk van om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen