Vlaanderen importeert 1,17 miljard kilo afval vanuit heel de wereld

© Lisa Van Damme; LVD

Je zou denken dat we alleen dingen als smartphones, auto’s en voedsel importeren in Vlaanderen, maar dat blijkt niet helemaal waar. We zijn namelijk wereldtop wat recyclage betreft. En daarom importeren we jaarlijks 1,17 miljard kilo uit 45 landen. Van autowrakken tot platte batterijen: we gaan er onze gang mee en verdienen er veel geld aan, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

gjs

Zuid-Korea, Aruba, Nigeria, Nieuw-Zeeland en de VS zijn maar enkele van de in totaal 45 landen die jaarlijks een enorme hoeveelheid afval naar Vlaanderen verscheept. Waarom we dat toelaten? Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat Vlaanderen er goed geld aan verdient.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) blijkt dat de hoeveelheid - 1,17 miljard kilo - verdubbeld zijn tegenover zeven jaar geleden. Dat is deels te verklaren door de hoeveelheid van toonaangevende afvalverwerkingsbedrijven als Galloo en Umicore. “Vlaanderen is een autoriteit op vlak van recyclage”, aldus Schauvliege in Het Laatste Nieuws.

Het grootste deel van dat afval is industrieel afval. Als grondstofarme regio halen we daar zelf voordeel uit. Meer zelfs: we betalen ervoor om dat afval te mogen verwerken in Vlaanderen. Ons landsdeel verdient er immers flink wat geld aan: de Vlaamse afvalindustrie is met een jaarlijkse omzet van 3,7 miljard euro big business.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen