Direct naar artikelinhoud
Samusocial

Yvan Mayeur: "We hebben een heel goede vergadering gehad"

Yvan Mayeur in het stadhuis van Brussel.Beeld Wouter Van Vooren

De druk op Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is stilaan onhoudbaar, maar Mayeur blijft het allemaal stoïcijns ondergaan.  Na afloop van het schepencollege vanmorgen was zijn enige commentaar dat "het een heel goede vergadering" was. Nochtans is Mayeur de steun kwijt van bijna alle coalitiepartners en ook binnen de eigen partij zijn de messen gescherpt.

en

"On a eu un très bon collège." Het is het enige wat Brussels burgemeester Yvan Mayeur vanmiddag te melden had na afloop van een schepencollege over de voetgangerszone. Nochtans vond dat collega plaats onder een bijzonder slecht gesternte. 

Mayeur ligt onder vuur omdat hij op jaarbasis meer dan 16.000 euro aan zitpenningen opstreek bij de daklozenorganisatie Samusocial. Hij kondigde wel al aan dat hij ontslag wil nemen binnen alle instanties van de partij, maar de vraag is of dat voldoende zal zijn.

Zelfs Brussels minister-president Rudi Vervoort stelt vragen bij de positie van zijn PS-confrater. "Hij moet zichzelf in vraag stellen. Kan ik die verantwoordelijkheid nog dragen? Of ben ik intussen te veel beschadigd?", zei hij vanmorgen op RTBF-radio. Op de vaag of Mayeur een ontslag in overweging moet nemen, antwoordde Vervoort "zeer zeker". 

Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS)Beeld BELGA

Sp.a-minister Pascal Smet voerde de druk nog verder op. In een tweet vraagt hij dat burgemeester Mayeur zijn verantwoordelijkheid neemt "binnen de komende uren". Ook Open Vld zei vanmorgen de steun in Mayeur op en MR-voorzitter Olivier Chastel liet deze ochtend weten dat de coalitie met zijn partij in de Brusselse gemeenteraad in gevaar is. 

Tijdens het schepencollege van vanmorgen, is sp.a-schepen Ans Persoons overigens opgestapt. Volgens bronnen binnen de partij zou dat zijn omdat ze het niet opportuun vond om nog aanwezig te zijn bij de vergadering, na de verklaringen van Smet en voorzitter John Crombez gisteren. Volgens een officiële reactie van de partij moest Persoons vertrekken omdat ze nog een andere afspraak had.

Twitter bericht wordt geladen...

Onkelinx

De druk op Mayeur wordt al enkele dagen zwaar opgevoerd. Eerst vroegen enkel oppositiepartijen Groen en Ecolo om het ontslag van de burgemeester. Gisteren kondigde sp.a-voorzitter John Crombez aan dat hij overweegt zijn partij terug te trekken uit de coalitie. CD&V en cdH, in Brussels-stad in de oppositie, in het gewest mee in de meerderheid, eisten ook al dat Mayeur de eer aan zichzelf zou houden.

Ook bij de PS neemt de druk  verder toe. Enkel Laurette Onkelinx, de voorzitter van de Brusselse federatie en absolute vertrouweling van Mayeur, heeft hem tot nu toe nog niet willen laten vallen. En zij heeft het laatste woord over de kwestie. De vraag dringt zich op hoe lang zij dit nog volhoudt.

De enige die Mayeur momenteel nog openlijk lijkt te verdedigen is een MR-schepen, Alain Courtois. Die laat aan de Franstalige collega's weten dat hij de onderzoekscommissie in het Brussels parlement nog wil afwachten en dat hij er zeker van is dat er bij de volgende gemeenteraad nog steeds een meerderheid zal zijn. 

Lees ook: Mayeur en Peraïta kregen zitpenningen op maat (+)

Lees ook: PS lijkt klaar met Mayeur (+)