Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VK

Zo zal de Britse verkiezingsnacht verlopen

Een stembureau in een kerk in Londen.Beeld Photo News

Om 23 uur Belgische tijd sluiten de stembussen in de 650 Britse kiesdistricten. Daarna maken de omroepen meteen de exitpoll bekend. De beste manier om de verkiezingsnacht te volgen is via de BBC, waar de 78-jarige nestor David Dimbleby voor de tiende keer de parlementsverkiezingen verslaat.

Een van de eerste uitslagen zal uit Sunderland Central komen. De oude havenstad, nu thuishaven van Nissan, is de plek waar een jaar geleden de brexit-triomftocht begon. Als Labour hier verliest, koersen de Conservatieven af op een ongeëvenaarde zege.

Twee uur later komen de uitslagen uit Nuneaton. Wat Ohio is in de Amerikaanse verkiezingsnacht, is Nuneaton in de Britse: een swing state, of een 'marginal' zoals de Britten het noemen. Toen David Cameron hier in 2015 won, wist hij dat de exitpoll correct was en hij premier zou blijven.

Rond diezelfde tijd komt nieuws uit Putney. Deze welvarende wijk in Zuidwest-Londen, waar Nick Clegg woont, is uiterst eurogezind. Als de anti-brexit-strategie van de Liberaal-Democraten werkt, moeten ze hier een stunt kunnen veroorzaken.

Twee uur later volgt Moray, het Oost-Schotse kiesdistrict van Angus Robertson, fractieleider van de Schotse nationalisten in het Lagerhuis. De Conservatieven, de 'Tartan Tories', hopen deze zetel te veroveren. Zij hebben de verkiezingen neergezet als een stem voor of tegen Schotse onafhankelijkheid.

Tussen elf uur 's avonds en een uur 's nachts is het nagelbijten
Beeld AFP

Om half vijf worden de uitslagen verwacht uit Vauxhall, een Londens kiesdistrict waar bijna 80 procent voor het EU-lidmaatschap heeft gestemd en waar zich een grote lhbt-gemeenschap bevindt. Labour-afgevaardigde Kate Hoey is een prominent brexiteer, tegen het homohuwelijk en voor de vossenjacht. Wordt zij weggestuurd?

In Sheffield Hallam, waar veel studenten wonen, loopt Nick Clegg even later gevaar zijn Lagerhuiszetel te verliezen. Labour heeft immers beloofd de studiegelden af te schaffen. Daar komt bij dat veel ouderen hier voor brexit hebben gestemd.

Een kwartier later volgt Maidenhead, Theresa Mays zetel. Hoewel Maidenhead tegen brexit heeft gestemd, zal de premier geen moeite hebben om het te behouden. Rond deze tijd is twee derde van de stemmen geteld en zal duidelijk zijn of er een vrachtwagen moet komen voorrijden bij 10 Downing Street.

Om zes uur is het de beurt aan Boston. In de brexit-hoofdstad staat UKIP-leider Paul Nuttall kandidaat. Eerder dit jaar is hij er niet in geslaagd Stoke Central te veroveren, een andere brexit-hotspot, en als hij nu weer verliest, is de kans groot dat hij opstapt.

De eerste uitslagenBeeld De Volkskrant