Patiënt in ‘Topdokters’ levensgevaarlijk verbrand na aansteken van barbecue: experts waarschuwen

© VIER

In Topdokters was deze week te zien hoe een jongeman na het aansteken van een barbecue met aanmaakvloeistof werd verbrand over negentig procent van zijn lichaam. Het was niet zeker of hij het zou overleven. Daarom tien vuistregels van brandwondenexperts voor het startende BBQ-seizoen en zeven tips voor als het toch zou mislopen.

Geert Neyt

“Als deze jongen hier levend buitenkomt, dan mogen we heel fier zijn”, zei Thomas Rose, chirurg in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek gisteren in de aflevering van het Vier-programma Topdokters.

Hij had het over een Franse jongeman van 24 jaar die bij het aansteken van een barbecue met brandversnellers vuur had gevat. In het uitgezonden fragment werd hij al twee weken in een kunstmatige coma gehouden omdat daarbij 90 procent van zijn lichaam werd verbrand. Zijn jongere broer die probeerde het vuur te doven en de brandende kleren uit te trekken werd ook verbrand aan de armen.

“Het risico dat de oudste broer zal overlijden bestaat”, gaf de brandwondenchirurg in het programma toe. “Er bestaan statistische modellen om daar een percentage op te kleven maar dat doen we hier niet. We gaan af op het verhaal en op de mens, niet op een cijfer. We doen er alles aan om deze jongeman levend uit onze dienst te laten buitengaan maar ik durf niet zeggen of het ons zal lukken.”

Volgende week zien we hoe het de jongeman verder vergaat. De opnamen gebeurden vorig jaar in augustus.

5000 ongevallen

“Dat iemand overlijdt aan de gevolgen van een barbecue-ongeval is gelukkig een uitzondering maar ieder jaar weer gebeuren tijdens het barbecueën in ons land toch 5000 à 6000 ongevallen waarbij iemand zich verbrandt”, zegt Peter Van Rossum van Oscare, de vzw die zich bezighoudt met de nazorg en de studie van brandwonden. “Dat kan gaan van een lichte brandwonde bij het vastpakken van een gloeiende metalen vleesspies of opspattend vet op de blote huid tot levensgevaarlijke derdegraadsbrandwonden of zelfs een tuinhuis- of woningbrand. Ieder jaar komen toch 1 of 2 gevallen voor uit die laatste categorie.”

Omdat het barbecueseizoen op gang is getrokken - ook dit weekend staan ons weer zomerse temperaturen te wachten - start Oscare over enkele dagen een affichecampagne met de slogan “Wie bakt, is BOB” om de mensen bewust te maken van de gevaren van het barbecueën.

© veiligbarbecuen.be

Voor ons leggen Peter Van Rossum van Oscare en Peter De Paepe, hoofd van de spoeddienst van het UZGent uit waarvoor je moet oppassen bij het barbecueën en wat je moet doen als iemand zich effectief heeft verbrand.

TIEN VUISTREGELS BIJ HET BARBECUEËN

1. Wie bakt is BOB! Net zoals iemand die met de wagen andere passagiers vervoert, is de bakker aan het barbecuestel verantwoordelijk voor de groep gasten rond hem. Dronken bakken en braden maakt je onvoorzichtig en vermindert je reflexen. Alcohol morsen op de BBQ kan een steekvlam doen ontstaan. Drink pas iets tijdens het eten of na het bakken.

2. Start met een proper barbecuestel. Oude vetvlekken kunnen bij het aansteken onmiddellijk vuur vatten.

3. Stel je BBQ op een vlakke ondergrond, uit de buurt van een tuinhuis of struiken en zorg ervoor dat hij stabiel staat en niet kan omwaaien door de wind.

4. Barbecue nooit binnen.

5. Stel je toestel niet vlak onder een parasol. Gensters kunnen die in een mum van tijd omvormen tot een brandende toorts.

6. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Vermijd dat spelende kinderen een bal of ander speeltuig op het vuur kunnen doen belanden.

7. Houd een emmer zand én een emmer water of tuinslang in de buurt. Het zand dient om brandende voorwerpen die op het gras vallen te blussen, het water om het brandende toestel zelf te doven.

8. Gebruik nooit aanmaakvloeistof. “Spiritus of andere brandversnellers zijn absoluut uit den boze”, zegt Peter De Paepe, hoofd van de spoeddienst van het UZGent. “Die zijn levensgevaarlijk. De vloeistof kan letterlijk in je gezicht ontploffen en de gaswolk die ontstaat bij het openen van zo’n fles kan een steekvlam veroorzaken.”

“Meer dan de helft van de brandwonden bij het barbecuen zijn een gevolg van aanmaakvloeistof “, weet Peter Van Rossum. “Gebruik uitsluitend aanmaakblokjes. Ze zijn misschien trager dan aanmaakvloeistof maar vele malen veiliger. Eigenlijk zou het verboden moeten worden om aanmaakvloeistof te verkopen om te barbecuen.”

9. Gebruik houten spiezen om het vlees aan te rijgen. Metalen spiezen gloeien veel harder en kunnen je vingers verbranden.

10. Bak niet in bloot bovenlichaam. Opspattend vocht uit een geprikte worst kan je al verbranden. Vermijd synthetische kleren. Die smelten in je lichaam. Bakken gebeurt het best in een barbecueschort.

ZEVEN TIPS VOOR ALS IEMAND ZICH VERBRANDT

- Houd een blusdeken bij de hand. “Iedereen zou dat in de keuken moeten hangen”, zegt Van Rossum. “Het kost amper 11 euro en kan een leven redden. Werp de deken over de persoon die in brand staat. Als er geen deken is, rol je lichaam dan over de grond om de vlammen te doven. Gooi best geen emmer water over de brandende persoon want dat kan de kleren in de huid doen kleven.”

- Eerst water en de rest komt later. “Het is zeer belangrijk om de wonde eerst zeer uitgebreid met water te spoelen”, zegt spoedarts Peter De Paepe. Best met stromend lauw water. “Koud water geeft een shockeffect en vermindert snel de pijn maar het is niet omdat de opperhuid afgekoeld is dat de wonde binnenin niet verder gloeit en schade veroorzaakt”, aldus Peter van Rossum. “Houd de wonde dus zeker twintig minuten lang onder stromend water.”

- Is je brandwonde kleiner dan een 2 euro stuk? Behandel het dan thuis door flamigel te smeren.

- Is je brandwonde groter dan 2 euro? Ga dan naar de huisarts.

- Is je brandwonde groter dan je eigen hand? Ga dan naar het ziekenhuis of bel de hulpdiensten. “Dat doe je ook best als de brandwonde volledig rond je vinger of hand zit”, zegt spoedarts De Paepe. “Want dan komt de doorbloeding van dat lichaamsdeel in het gedrang.”

- Als je kleren mee verbrand zijn, trek ze er niet af. Je kan er immers ook de verbrande huid mee aftrekken. Laat dit doen door een dokter of in het ziekenhuis.

- Het noodnummer bij brand is 112.

Voor meer info: www.veiligbarbecuen.be (sic)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen