© ToRo

Hasseltse cafébaas staat terecht voor doodschieten Beringenaar met 11 kogels

De Hasseltse correctionele rechtbank buigt zich vrijdag over de zaak van de 55-jarige Kenan T. uit Heusden-Zolder, die in zijn café Las Vegas in Hasselt Ersin Caliskan doodschoot. Het gaat om een gecorrectionaliseerde moord, waarbij het openbare ministerie vertegenwoordigd wordt door de Antwerpse substituut-procureur-generaal Björn Backx . Zaterdag 17 mei 2014 stapte de 38-jarige Ersin Caliskan het café aan de Bampslaan in de Hasseltse stationsbuurt binnen, waar hij door Kenan onder vuur werd genomen.

mige

Kenan T. en Ersin hadden eerder al met elkaar in de clinch gelegen. Enkele maanden eerder had Ersin de cafébaas bedreigd en afgeperst. Ersin zou enkele tienduizenden euro geëist hebben in ruil voor bescherming. De cafébaas en een serveerster waren naar de privévertrekken gevlucht, waarna Ersin de kassa meenam. Vooraf had de cafébaas naar een politieman, die hij kende, gebeld om te melden dat hij die bewuste zaterdag 17 mei 2014 ongewenst bezoek in zijn zaak verwachtte. Eenmaal binnen voelde Kenan zich blijkbaar zo geïntimideerd dat hij in de kelder een wapen ging halen en elf malen op Ersin Caliskan vuurde. De dertiger uit Beringen overleefde de schietpartij niet. Na de feiten belde Kenan zelf de politie. Hij werd probleemloos in de boeien geslagen.

Kenan T. was naar eigen zeggen in zijn café al door Ersin en twee handlangers bedreigd met de gestolen kassa tot gevolg. De cafébaas had daarover bij de politie een klacht ingediend. Mogelijk omwille van die klacht ging Ersin die zaterdagmiddag verhaal halen bij Kenan. Ersin zou geroepen hebben dat hij de cafébaas wilde doden. Bij Caliskan werd echter geen wapen teruggevonden. Twee jaar geleden vertelde zijn raadsman Steve Geerdens dat Kenan met een posttraumatisch stresssyndroom kampte, omdat de cafébaas in 2009 slachtoffer van een brutale carjacking was geweest.

Het slachtoffer van de moord had zelf een zeer beladen strafblad. De verdediging had een poging willen doen om via het gerecht alle gerechtelijke antecedenten van het slachtoffer bij het dossier te voegen, maar dat bleek onmogelijk. De advocaat zal de kwalificatie van moord betwisten.

Vrijdag wordt in Hasselt een hele zitting uitgetrokken voor de behandeling van het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer