© Sybille Bruneel

“Ik heb liever dat ze de dieren hier achterlaten dan dat ze in een slechte thuis verblijven”

In het dierenasiel van Sint-Truiden verblijven momenteel zo’n 60 honden en 100 katten. “Dat aantal zal de komende weken waarschijnlijk nog stijgen door de kattentijd. Dat is het moment waarop de kittens geboren worden. Wij merken dan een duidelijke stijging in het aantal meldingen van gevonden katten”, zegt Philip Zurinckx, voorzitter van de vzw achter het dierenasiel.

Jasmine Kuipers en Sybille Bruneel

De tijd dat er massaal dieren worden gedumpt voor de grote vakantie is voorbij. Er zijn de afgelopen jaren dan ook heel wat preventieve campagnes geweest tegen het dumpen van huisdieren. "Er worden wel nog dieren achtergelaten, maar je ziet geen duidelijke piek meer voor de grote vakantie. Sommige mensen gaan tegenwoordig ook op andere tijdstippen van het jaar met vakantie en meer en meer dieren worden gechipt, wat ook verplicht is”, legt Philip Zurinckx uit.

Al garandeert die chip niet altijd dat het dier een thuis heeft. “Soms bellen we mensen op om te melden dat we hun dier hebben gevonden, maar soms krijgen we de meest vreemde excuses te horen om het dier toch niet terug in huis te moeten nemen. Je kan natuurlijk niemand dwingen een huisdier te houden. Ik heb eigenlijk liever dat ze hun kat of hond naar ons brengen dan dat het in een slechte thuis moet blijven”, vertelt Philip.

Broodfokkers

Er zijn heel wat redenen waarom een huisdier in het asiel belandt. “Meestal is het omdat de eigenaar er zelf niet meer voor kan of wil zorgen. Maar wij krijgen geregeld ook dieren van broodfokkers binnen. Ik vind de regels voor het kweken van honden in België veel te soepel. Die honden zitten daar in kooien en zien misschien twee keer per dag iemand die hen eten komt geven”, voegt Philip eraan toe.

Af en toe krijgt het asiel in beslag genomen dieren binnen wanneer de inspectie de situatie in een fokkerij echt te slecht vindt. Sommige broodfokkers brengen zelf de dieren binnen. “Dat zijn meestal de fatsoenlijke fokkers die toch nog een beetje inzitten met het welzijn van de dieren”, zegt Philip.

Datingbureau

In het dierenasiel van Sint-Truiden zie je vooral Mechelse herders. “Deze zijn inderdaad meer aanwezig dan andere hondensoorten, maar ze worden meestal wel snel geadopteerd. Het zijn vooral de Amerikaanse Staffords die hier het langst verblijven”, vertelt Philip.

Het Dierenasiel van Sint-Truiden is wel altijd op zoek naar pleeggezinnen voor de dieren, zeker nu er zo veel jonge kittens vertoeven. "Geïnteresseerden kunnen ons contacteren op het telefoonnummer 0496/81.30.99 of via ons emailadres info@dierenasielsinttruiden.be”, duidt Philip.

Het dierenasiel heeft voor hun katten een adoptieprogramma dat een beetje werkt zoals een datingbureau, namelijk 'meet your match'. In drie eenvoudige stappen vinden zij de kat die best bij jou past. De kandidaten krijgen tijdens dit proces een vragenlijst en met behulp van hun antwoorden kijkt het asiel welk dier het best bij de kandidaat past. “Met dit systeem proberen we te vermijden dat de adoptiefamilie teleurgesteld wordt”, besluit Philip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer