Opmerkelijk: koeien krijgen onverwachte 'bondgenoot' bij ontsnapping

In Korbeek-Dijle, vlakbij het Vlaams-Brabantse Bertem, ontsnapten woensdagavond laat verschillende koeien uit een weide door toedoen van everzwijnen. Een stier belandde zelfs in een nabijgelegen gracht.

jvl

Landbouwer Dirk Michiels ontdekte woensdagavond dat de koeien abnormaal hard loeiden. “De koeien waren volledig opgeschrikt door everzwijnen, waardoor ze door de omheining waren gelopen. Het was veel werk om de koeien opnieuw binnen te krijgen en later vonden we nog een stier terug in een gracht. De schade is groot, want de veearts moet enkele manke koeien onderzoeken en ik moet mijn omheining herstellen. Twee jaar geleden was er nochtans een overleg over het toenemend aantal everzwijnen, maar er is sindsdien niks meer gebeurd.”

De everzwijnen in de buurt dreigen dus een probleem te worden. “De dieren blijven niet in natuurgebied of in het bos, waardoor ze steeds meer schade berokkenen aan de landbouw, bijvoorbeeld door weides, akkers en gewassen te vernielen. Bovendien planten de everzwijnen zich zeer snel voort, zijn ze goed beschermd door de jachtwetgeving en hebben ze weinig natuurlijke vijanden”, aldus Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van Boerenbond. “Ook voor de veiligheid van burgers maken we ons zorgen als de everzwijnen in woongebied terechtkomen. Het is een moeilijk evenwicht tussen natuurontwikkeling en de schade die de natuur teweegbrengt.”

AlarmbelOok bijzondere veldwachter Marcel Lemmens trekt aan de alarmbel: “Er zitten alleen in Korbeek-Dijle al minstens een dertigtal everzwijnen. Ze leven vooral in het natuurreservaat de Doode Bemde, maar verspreiden zich ondertussen over de hele Dijlevallei. De jagers hebben op dit moment niet genoeg middelen om de dieren te bejagen, dus de everzwijnen hebben rustig kunnen kweken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om het wanbeheer van de voorbije jaren op te lossen en het gebied als een goede huisvader te beheren. Als het nog niet te laat is, want in Limburg is het ook zo begonnen en daar zit het ondertussen vol met everzwijnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen