Direct naar artikelinhoud
Voeding

Biokoe slechter voor milieu dan gewone koe

Koeien van een biologisch melkveebedrijf in Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Biokoeien stoten meer broeikasgassen uit dan gewone koeien, zegt een studie. Daarmee komt er een einde aan het idyllische plaatje van biologische producten die in onze hoofden altijd goed zijn voor het milieu. 

Biokoeien zijn in tegenstelling tot wat veel biologische veeteeltbedrijven beweren, niet volledig milieuvriendelijk. De biologische koeien mogen dan wel een grotere leefruimte hebben, geen krachtvoer eten en geen vaccinaties krijgen tijdens de melkproductie, toch stoten ze meer broeikasgassen uit. Dat blijkt uit cijfers van een Brits onderzoek uit 2012. 

De cijfers duiken nu pas op naar aanleiding van een discussie die de afgelopen dagen ontstond tussen het Britse bioveebedrijf Arla Foods en de Britse Advertising Standards Authority (ASA). Arla Foods zou in zijn reclame beweerd hebben dat biokoeien milieuvriendelijk zijn, maar dat betwist de ASA.

Rassenselectie

Volgens de Vlaamse Boerenbond komt de verhoogde methaanproductie bij biokoeien doordat er geen rassenselectie plaatsvindt bij biologische koeien. "Bij gewone koeien worden alleen de 'topatleten' uitgekozen. Dat zijn rassen die met zo weinig mogelijk voedsel, zo veel mogelijk melk produceren. Bij biokoeien gebeurt die rassenselectie niet, waardoor er vaak minder melk geproduceerd wordt", verklaart Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond. 

Er zijn met andere woorden meer biokoeien nodig om even veel melk te produceren als in de gangbare landbouw. Dat brengt echter ook een verhoging van de productiekosten en de methaanuitstoot met zich mee, wat slecht is voor het milieu. 

'De media presenteren biokoeien als de beste oplossing voor het milieu, maar dat blijkt in werkelijkheid niet helemaal het geval te zijn'
Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond

Luc Busschaert, onafhankelijke landbouwexpert, nuanceert de selectietheorie van de boerenbond. Volgens hem is er geen verschil tussen het verteringsstelsels van biokoeien en gewone koeien. Ze produceren allebei even veel methaan. Alleen toekomstig onderzoek naar de methaangasproductie van verschillende koeienrassen kan aantonen of er effectief een verschil bestaat tussen de rassen, klinkt het bij de expert. "Dat biokoeien meer methaangassen uitstoten komt enkel doordat er meer koeien moeten worden ingezet voor een even grote melkproductie", zegt Busschaert. Toch moet de invloed van de biomelkproductie gerelativeerd worden. De biosector is volgens cijfers van de Boerenbond verantwoordelijk voor slechts 0,5 procent van de melkproductie in Vlaanderen.

"Consument komt bedrogen uit"

In de huidige maatschappij heerst er nog veel verwarring over hoe milieuvriendelijk biologische producten effectief zijn. Volgens Vangeenberghe is er daarom dringend nood aan duidelijke communicatie over de voordelen van biokoeien. "De media presenteren biokoeien als de beste oplossing voor het milieu, maar dat blijkt in werkelijkheid niet helemaal het geval te zijn. Consumenten hebben het recht om te weten dat biokoeien meer broeikasgassen produceren. Nu komen bioliefhebbers, die ervan uitgaan dat biologische producten effectief beter zijn voor het milieu, vaak bedrogen uit", zegt Vangeenberghe. 

Toch is het verhaal van biokoeien niet uitsluitend negatief. Biologische melkveehouders zetten namelijk in op eigen eiwitproductie door meer grasklaver in te zaaien en zorgen voor meer diversiteit in weideplanten. Bovendien zorgt biologische landbouw voor een betere biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. 

Volgens Frank Van Den Steen, voorzitter van Biomilk.be, mogen we het bioverhaal niet alleen negatief belichten. "Biokoeien mogen dan wel meer methaan uitstoten, maar als we naar het hele biologische plaatje kijken, is biolandbouw beter voor het milieu. Biolandbouw focust op een lokale productie, waardoor uitstoten bij de transport beperkt worden", zegt Van Den Steen.