© BELGA

Leko wordt coach van Club Brugge

Verrassing van formaat: Ivan Leko (39) keert terug naar ‘zijn’ Club Brugge als opvolger van Michel Preud’homme. De Kroaat was van 2005 tot 2009 als speler publiekslieveling op Jan Breydel en krijgt nu een kans als T1 op het hoogste niveau. Hij tekent een contract voor 2 jaar en wordt vrijdag voorgesteld. STVV vangt iets meer dan 500.000 euro.

jve, gus, phe, fivr

Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe toveren een wit konijn uit hun hoed. Ivan Leko (39), van 2005 tot 2009 nog smaakmaker op het middenveld op Jan Breydel, volgt Michel Preud’homme op als de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge. Leko verlengde onlangs nog zijn contract bij STVV tot 2019, maar vertrekt toch op Stayen. Donderdagavond laat werd de laatste hand gelegd aan de overeenkomst tussen alle partijen en om 23u15, enkele minuten nadat wij het nieuws bekendmaakten, bevestigde Club Brugge dat Leko een contract voor twee seizoenen tekende. Vrijdag al volgt de officiële voorstelling.

STVV vangt een afkoopsom die allicht ruim de 500.000 euro overschrijdt en moet op zijn beurt op zoek naar een nieuwe coach. Leko zou een contract krijgen van twee seizoenen.

Puinhoop

Leko maakte er nooit een geheim van dat hij ooit coach wilde worden van Club Brugge, de club aan wie hij zijn hart verloor toen die hem in 2005 ging halen als speler van Hajduk Split. Hij werd na zijn carriére eerst coach van OHL (2014), vervolgens assistent bij PAOK Saloniki (2015-2016) en uiteindelijk afgelopen seizoen trainer van STVV. Van een puinhoop maakte Leko daar - met beperkte middelen - een sterk geheel met een duidelijke visie. Zijn ploeg verloor uiteindelijk de finale van Play-off 2 tegen Genk na sterke play-offs. Op slotspeeldag van de reguliere competitie liet Leko zich ook opmerken door 2-2 gelijk te spelen in het Jan Breydelstadion. Gisteren hakten Verhaeghe en Mannaert de knoop door en deelden zij STVV mee dat ze de gevraagde afkoopsom op tafel leggen.

Op die manier begint Club Brugge met een nieuwe T1 aan de voorbereiding in Westkapelle op 19 juni. Met Leko kiest voor een piepjonge coach zonder ervaring op het hoogste niveau. Een beredeneerde gok. Wel eentje waar - mits het nodige succes - op lange termijn mee kan samengewerkt worden. Leko won als speler van Club Brugge nooit de titel. Als coach krijgt hij nu een tweede kans.

© JEFFREY GAENS

“Gemengde gevoelens”

In een persbericht laat STVV weten dat de club “met gemengde gevoelens” afscheid neemt van de Kroaat. “Leko tekende nog maar pas een contractverlenging van twee jaar bij STVV maar maakt daar nu al een eind aan. Club Brugge kwam overeen de opstapclausule te betalen. Leko was één seizoen trainer in Sint-Truiden.”

“STVV neemt met gemengde gevoelens afscheid van zijn trainer. De club vindt het jammer dat hij zijn opdracht niet kon afmaken, maar is ook fier dat een Belgische topclub hem overneemt. STVV wenst Ivan veel succes in zijn verdere carrière.”

Wat nu met de Kanaries? U leest het hier.

OVERZICHT. De vluchtige doortocht van Leko bij STVV

ANALYSE. Hier had Duchâtelet in de verste verte geen rekening mee gehouden

Aangeboden door onze partners