Direct naar artikelinhoud

Code geel voor onweer (en waarom u zich daarover geen zorgen hoeft te maken)

Code geel voor onweer (en waarom u zich daarover geen zorgen hoeft te maken)

Verschillende weermodellen berekenen in de vooravond en vooral tegen middernacht enkele actieve onweersbuien vanuit Frankrijk. Deze trekken vanaf het zuidwesten richting het noordoosten en bereiken het oosten van de Benelux tegen de ochtendperiode. Vooral de regio's aan de Frans-Belgische grens moeten rekening houden met donder en bliksem.

Het KMI plakt er de term 'code geel' op, maar hoeft u zich dan zorgen te maken? Absoluut niet. "Dat betekent simpelweg dat er onweer op komst is", legt weervrouw Sabine Hagedoren uit. "Die kleurcode is louter voorspellend en zegt niets over de intensiteit van wind, neerslag of bliksem."

Wat betekenen de KMI-kleurcodes?

Code groen = geen bijzonderheden: er worden geen significante problemen verwacht.

Code geel = wees alert: Er is plaatselijk kans op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen.

Code oranje = wees voorbereid: Er is verspreid kans op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer.

Code rood = onderneem actie: Er is een grote kans op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Blijf in de mate van het mogelijke binnen.

Kans op wateroverlast
Voor vanavond en -nacht berekenen sommige weermodellen 10 tot 30 mm in enkele uren tijd. In regio's met een groot neerslagtekort kan dit problemen opleveren met de evacuatie van de hoeveelheden neerslag. Er is dus kans op wateroverlast.

De waarschuwingen voor vannacht

Warm weekend in zicht

Morgen verdwijnen de meeste buien richting het oosten en wordt het droger vanaf het westen. De maxima schommelen rond 21 graden.

Zaterdag stijgt het kwik tot zo'n 25 graden. De wind waait zwak uit zuidwestelijke richtingen. Ook zondag wordt mooi, met temperaturen die zelfs nog een graadje winst boeken. De wind waait meestal uit zuidelijke richting. Naar de avond toe zijn er enkele buien mogelijk, dat gepaard kan gaan met een lokaal onweer. De wind draait vervolgens naar westelijke richting en neemt toe in kracht.

De voorspelde temperaturen voor zaterdag.