Grondwet moet dieren beschermen “als wezens met gevoel”

© Shutterstock

Niet alleen onze rechten worden door onze grondwet beschermd. Straks worden ook de gevoelens van dieren erkend. Althans als het van meerderheidspartijen CD&V en MR afhangt. Zo komen dierenrechten op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld godsdienstvrijheid te staan.

Myrte De Decker

Na de recente commotie rond dierenmishandeling in een slachthuis in Tielt en de aanhoudende discussies over onverdoofd slachten, is de tijd volgens enkele senatoren rijp om nog een stap verder te gaan om de rechten van dieren te beschermen.

Senator Sabine de Bethune (CD&V) en senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) willen de grondwet wijzigen zodat dieren voortaan als wezens met gevoelens worden omschreven. Daardoor zullen andere grondrechten, zoals godsdienstvrijheid, altijd rekening moeten houden met dierenrechten. De senatoren volgen daarmee het voorbeeld van Duitsland en Luxemburg, waar de wet al werd aangepast.

“Ook krekels en vliegen”

“De maatschappij en bevolking zijn mee in het verhaal. Nu is het aan de politiek. Ja, het voorstel doelt op alle dieren. Ook krekels en vliegen. Maar het is niet de bedoeling dat iedereen opeens veganist wordt of niets meer eet”, aldus De Bethune.

In de senaatsfracties van CD&V en MR is het enthousiasme alvast groot, maar zij zijn niet alleen. Het voorstel moet nog naar de ­Kamer van Volksvertegenwoordigers en moet er een tweederdemeerderheid halen.

Naar het voorbeeld van Wallonië

Het voorstel komt er nadat eerder al een ballonnetje werd opgelaten in het Waals Parlement. Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (CDH) maakte een maand geleden bekend dat Wallonië een nieuw juridisch statuut wou invoeren, zodat dieren niet langer als roerend goed kunnen worden behandeld. Maar daarvoor is een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek nodig. Daar buigt de Raad van State zich momenteel over.

Di Antonio’s Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) liet toen weten weinig te voelen voor een aanpassing van dat wetboek. Hij ziet meer heil in het strenger bestraffen van dierenmishandeling. Weyts erkent wel dat dieren omschrijven als wezens met gevoel, een groot symbolisch belang heeft.

Gaia tevreden

Dierenrechtenorganisatie Gaia is blij met het voorstel. “De tijd dat parlementsleden blaften als dierenrechten ter sprake kwamen, is voorbij”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. “De grondwet is essentieel in een rechtsstaat. Door deze stap komt het gewicht van dierenwelzijn in lijn met wat maatschappelijk leeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen