© REUTERS

Landbouwers willen aanhoudende droogte laten erkennen als ramp: “Komende weken zijn cruciaal”

Er viel de afgelopen maanden veel te weinig regen en dat begint de landbouwsector te verontrusten. “We kunnen nog niet van een ramp spreken, maar de regen moet nu toch echt gaan komen.” Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, wordt dat bang afwachten.

Elien Van Wynsberghe

Al sinds juli vorig jaar liggen de neerslagwaarden een heel stuk onder het gemiddelde, weet weerman David Dehenauw. Van maart tot en met mei viel in referentiemeetpunt Ukkel minder dan 60% van de normale neerslagwaarde voor deze periode.

“Dat dit nu al bijna een jaar aan de gang is, is abnormaal”, zegt hij. “De grootste droogte valt te lokaliseren in de zuidelijke helft van ons land. Maar overal in België zitten we onder het gemiddelde. In de provincie Antwerpen behoren Weelde en Poppel tot de droogste plaatsen, daar viel slechts tussen de 60 en de 65% van de normale neerslaghoeveelheid. In Stabroek, Kapellen en Brasschaat ligt dat cijfer ergens tussen de 75 en de 80%. Het is al lang geleden dat we nog zo’n droge periode hebben doorgemaakt. De oorzaak ligt bij de abnormaal veel hogedrukgebieden waarmee we in onze regio te kampen kregen. Die gaan gepaard met droog en stabiel weer. En het ziet er niet naar uit dat daar de komende dagen verandering in komt.”

Verontrustend

En dat begint de landbouwsector te verontrusten. Zo riep het Algemeen Boerensyndicaat op om te onderzoeken of de droogte erkend kan worden als landbouwramp. “Dat is een voorzorgsmaatregel voor mocht die blijven aanhouden”, verklaart Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond.

Maar zo ver is het nog niet. “We zitten nog niet met de handen in het haar en aan miljoenenschade zijn we nog niet toe. Maar elke boer verlangt nu wel naar goed veel regen. De komende weken zijn cruciaal. Regent het binnen dit en twee weken eens goed door, dan zal dat heel veel goedmaken. Blijft het droog, dan zal dat zich vertalen in lage opbrengsten en slechte kwaliteit.”

Naast de landbouwsector werden er ook in de binnenvaartsector vroeger dan voorzien maatregelen genomen. “Voor het Albertkanaal bijvoorbeeld is de waterkrachtcentrale in Wijnegem stilgelegd. Normaal nemen we deze maatregelen pas eind augustus”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg nv.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER