Arts (69) uit ambt gezet na seksueel contact met patiënt

De Sittardse arts John Smeets (69) is uit zijn ambt gezet wegens seksuele contacten met een voormalig patiënt. Zijn naam is op last van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg geschrapt uit het register van artsen. Hij mag zich niet langer arts noemen en niet meer werken als arts.

alma

Zijn naam is op last van het tuchtcollege voor de gezondheidszorg geschrapt uit het register van artsen. Hij mag zich niet langer arts noemen en niet meer werken als arts.

Relatie met patiënt

Smeets had tussen juli en september 2013 seksueel contact met een patiënt van een GGZ-instelling in Limburg, waar hij toen werkte. Deze patiënt was tussen 2004 en 2010 bij hem in behandeling geweest.

Inzage in dossiers

Verder keek Smeets zonder toestemming meer dan zestig keer in dossiers van deze en andere patienten, die hij niet behandelde. Een hulpverlener mag conform de gedragscode voor artsen geen seksuele relatie aangaan met een patient. Dit geldt zowel tijdens de hulpverlening als in een zekere periode daarna, oordeelt het tuchtcollege.

Verweer

De advocaat van de Sittardenaar voerde tijdens de zitting als verweer aan dat de patiënt al lang niet meer bij de arts onder behandeling stond. Het college vindt het naïef dat Smeets er zich niet van bewust was dat er wellicht sprake was van een afhankelijke relatie. Het inzien van het dossier deed Smeets uit “vriendschappelijke gevoelens”, de dossiers van de anderen “uit belangstelling” en “omdat hij weinig te doen had”.

Het was voor het eerst dat Smeets met de tuchtrechter in aanraking kwam. De zitting liet hij aan zich voorbij gaan, “omdat hij zich het gebeuren te veel aantrekt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer