Direct naar artikelinhoud

Kopstuk drugsbende Lemmensplein krijgt in beroep zwaardere straf

Leden van de drugsbende tijdens hun eerste proces in 2014.

Saïd Laroub, één van de kopstukken van een drugsbende die tussen 2008 en 2010 actief was rond het Anderlechtse Lemmensplein, is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot celstraffen van 71 maanden en 18 maanden.

De man was eind januari door de correctionele rechtbank nog veroordeeld tot 5 jaar cel en 18 maanden cel. Eerder, in februari 2014, was hij bij verstek veroordeeld tot celstraffen van 6 jaar en 18 maanden, maar op dat moment was hij op de vlucht. In januari 2015 kon hij in Frankrijk opgepakt worden en nadat hij daar een celstraf van 2 jaar had uitgezeten voor witwassen, werd hij aan België overgeleverd.

Rijkgevuld strafblad
Saïd Laroub stond samen met Ridouan Mejdoubi aan het hoofd van de criminele organisatie die actief was rond het Lemmensplein. Zowel zijzelf als andere leden van hun familie hadden al een rijkgevuld strafblad en minstens vanaf 2008 namen ze met een reeks handlangers de cannabishandel in en rond het Anderlechtse Lemmensplein in handen. Daarbij gingen ze zeer georganiseerd en gestructureerd te werk. Zo werden cafés, videotheken en andere handelszaken geselecteerd die als verkooppunt dienst konden doen. Vervolgens probeerden ze de handelszaak over te nemen. Lukte dat niet, dan kreeg de uitbater zwijggeld aangeboden om de organisatie toe te laten daar drugs aan de man te brengen.

Oorlog met andere drugsbende
In de loop der maanden kon de organisatie zo een 20-tal panden omvormen tot drugspanden. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. De organisatie kreeg het aan de stok met een andere drugsbende, die actief was op het Albert I-plein. Beide bendes vielen herhaaldelijk elkaars verkooppunten aan. Pas toen de kopstukken van de concurrerende bende gearresteerd werden, keerde een relatieve rust weer. De bende van het Lemmensplein kwam op die manier bijna in een monopoliepositie terecht en beschouwde het plein en de buurt errond als haar territorium.

Intussen was de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) begin 2009 met een diepgaand gerechtelijk onderzoek begonnen. Dat leidde eind mei 2010 tot een grootscheepse politionele actie, waarbij 550 politiemensen binnenvielen op 102 plaatsen in het Brusselse. Ze pakten 29 personen op.

In februari 2014 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank uiteindelijk 19 mensen voor hun aandeel in het dossier. De twee kopstukken, Said Laroub en Ridouan Mejdoubi, kregen 6 en 5 jaar cel als leiders van de criminele organisatie. Omdat ze bovendien een man hadden ontvoerd en afgeperst die bij hen schulden had, kregen ze een bijkomende celstraf van 18 maanden. Hun nauwste handlangers en de mannen die een grote rol hadden gespeeld bij het witwassen van de opbrengst van de drugverkoop, kregen celstraffen van 3 tot 4 jaar. Kleinere handlangers kregen celstraffen tussen 1 jaar en 27 maanden.

In beroep
Zeven verdachten gingen in beroep en zagen daar hun straffen flink afgezwakt, maar noch Ridouan Mejdoubi, noch Saïd Laroub was daarbij. Die laatste was al in de loop van het proces op de loop gegaan, maar werd op 16 januari opgepakt in het Franse Perpignan. België vroeg daarop zijn overlevering door middel van een Europees aanhoudingsbevel, maar uiteindelijk werd Laroub pas onlangs aan België overgeleverd, nadat hij in Frankrijk een celstraf van 2 jaar had uitgezeten voor witwassen. Eenmaal in België tekende de man verzet aan tegen zijn veroordeling uit 2014. De correctionele rechtbank veroordeelde hem vervolgens op verzet tot 5 jaar cel voor de drugsfeiten en 18 maanden cel voor de ontvoering en afpersing.

Het hof van beroep heeft de straf voor de drugsfeiten nu opnieuw opgetrokken, tot 71 maanden. De celstraf voor de ontvoering en afpersing blijft ongewijzigd, maar het hof legde Saïd Laroub ook een boete van 550.000 euro op en verklaarde 2.754.000 euro verbeurd, geld dat de man met de drughandel verdiend had.