Direct naar artikelinhoud

UZ Gent veroordeeld: personeelsleden werden jarenlang onderbetaald

UZ Gent veroordeeld:  personeelsleden werden jarenlang onderbetaald

Twaalf statutaire personeelsleden van het UZ Gent die met de steun van het VSOA-lrb naar de rechtbank getrokken waren om achterstallig loon op te vorderen, hebben hun slag thuisgehaald. De rechtbank van eerste aanleg in Gent oordeelde dat het UZ Gent de regels van zijn eigen geldelijk statuut niet correct toepast voor een grote groep van het personeel, waartoe ook de personeelsleden in kwestie behoren.

"Dat statuut bepaalt dat de personeelsleden te allen tijde het salaris moeten ontvangen dat overeenstemt met hun geldelijke anciënniteit", aldus de VSOA-lrb. "Binnen het UZ Gent bestaat echter al jaren een praktijk waarbij die anciënniteit met een of meerdere stappen gereduceerd wordt bij de overgang naar een  hogere salarisschaal. Het resultaat van die reductie (of terugval in geldelijke anciënniteit) is dat het salaris van de personeelsleden minder stijgt dan voorgeschreven door het personeelsstatuut. Ontegensprekelijk heeft dit ook een repercussie op hun pensioen."

"Opmerkelijk is dat het UZ Gent de terugval bovendien niet consequent toepast voor alle personeelscategorieën. Zo behouden sommige andere personeelscategorieën die overstappen naar een hogere salarisschaal wél hun geldelijke anciënniteit. De rechtbank stelt deze ongelijke behandeling aan de kaak en wijst het UZ Gent erop dat de bepalingen van personeelsstatuut op alle personeelsleden van toepassing zijn, zonder uitzondering."

Al in 2005 op de vingers getikt
"Het Rekenhof had het UZ Gent in 2005 al op de vingers getikt voor deze onwettelijke praktijk. Het UZ Gent was toen van oordeel dat het niets verkeerd deed, maar startte in de daarop volgende jaren wel de onderhandelingen op voor de invoering van een volledig nieuw loopbaan- en verloningssysteem, op basis van een functieclassificatie, kortweg de FUCLA genoemd. Dit was een lepe zet van het UZ Gent om alles op die manier in de doofpot te stoppen en het personeel afstand te laten doen van hun rechten. Het VSOA-lrb heeft zich verzet tegen de invoering van dat systeem, o.a. omdat de personeelsleden daarbij afstand moesten doen van hun aanspraken op loontekorten uit het verleden", klinkt het bij de vakbond.

"Begin vorig jaar heeft de raad van bestuur van het UZ Gent beslist om de loononderhandelingen in het kader van de FUCLA stop te zetten. Er werd daarbij uitdrukkelijk verwezen naar de claim die het UZ Gent ondertussen ontvangen had van verschillende personeelsleden die - gesteund door het VSOA-lrb - hun recht op achterstallig salaris wilden laten gelden. Die personeelsleden kregen, samen met VSOA-lrb openlijk de zwarte Piet doorgeschoven voor het mislukken van de FUCLA, maar halen thans dus hun gelijk voor de rechtbank."

Brandhout
"De rechtbank maakt in strenge bewoordingen brandhout van alle argumenten van het UZ Gent en heeft het over een uitspraak met een principieel karakter. Hoewel de uitspraak enkel betrekking heeft op de twaalf betrokken personeelsleden, valt de impact ervan niet te onderschatten. Zo zijn er potentiële gevolgen voor alle (ex-)personeelsleden van het UZ Gent die bij de overgang naar een hogere salarisschaal in het kader van de functionele loopbaan een te laag salaris hebben ontvangen. Ook zij zouden een betaling van de achterstallen en een correctie van hun salaris kunnen opeisen", besluit de VSOA-lrb.