Direct naar artikelinhoud
Mondhygiëne

Johnny – met de rotte tanden – Rotten maakt nu reclame voor tandenborstels

Ooit was hij de man met het slechtste gebit uit de popgeschiedenis. Nu treedt het Britse punkicoon Johnny Rotten op in een filmpje van Happy Brush, een Duitse fabrikant van elektrische tandenborstels. Daarin houdt de voormalige leadzanger van de Sex Pistols een pleidooi voor goede verzorging van je tanden.

In het videofilmpje op de website van Happy Brush zegt de 61-jarige Rotten, die werd geboren als John Joseph Lyndon, dat hij zijn artiestennaam dankt aan de verwaarlozing van zijn gebit. "Bij mij thuis gebruikte je tandenborstels alleen maar om je schoenen te poetsen. Tegen de tijd dat ik 20 was, waren mijn tanden groen." Rotten schrijft die verkleuring overigens toe aan een schimmel die zijn kaak had aangetast.

De zanger zegt dat hij anderhalf jaar onder behandeling van een tandarts is geweest om zijn gebit te fatsoeneren. Dat gebeurde negen jaar terug, in Los Angeles. In het filmpje onthult de zanger dat hij maar één echte tand overhield. "De rest van mijn kaak werd gevuld met Amerika's beste cement."

‘Bij mij thuis gebruikte je tandenborstels alleen om je schoenen te poetsen. Tegen de tijd dat ik 20 was, waren mijn tanden groen’
Johnny Rotten, Brits punkicoon

Het is niet bekend wat Rotten heeft gekregen voor zijn optreden voor Happy Brush. Het is niet de eerste advertentie voor de zanger van de Sex Pistols, een punkband die optrad tussen 1975 en 1978, en tussen 2006 en 2009. In 2008 was Rotten te zien in een tv-spotje voor het botermerk Country Life. Die reclameboodschap kostte het bedrijf 5,7 miljoen euro. "Ik heb zoiets nog nooit gedaan en ik dacht dat ik het ook nooit zou doen", zei de punkzanger destijds in The Daily Telegraph, "maar deze advertentie was voor mij gemaakt en ik kon de verleiding niet weerstaan."

Het reclamebureau achter de Happy Brush-spot, Amsterdam-Berlin, zegt dat Rotten de perfecte ambassadeur is voor goede mondhygiëne. "De boodschap is dat je goed voor je tanden moet zorgen, omdat het anders net zo met je afloopt als Johnny Rotten", legt creatief directeur Moritz Grub uit in een interview met het Duitse vakblad Horizont. Rotten ziet dat in het filmpje anders: "Zorg goed voor jezelf of je wordt zoals ik: rijk en beroemd."

Sex Pistols-frontman Johnny Rotten kreeg zijn bijnaam dankzij zijn rotte tanden.Beeld rv