© TONY VAN GALEN

Anonieme brief over bedrijf Houthalen-Helchteren: “knoeien met emissiemetingen, toxische stoffen en zware metalen”

Actiecomité Leefbaar Tervant, een bewonersgroep die actievoert tegen de komst van een verbrandingsoven in Beringen, heeft een anonieme brief ontvangen van werknemers van het afvalverbrandingsbedrijf Bionerga in Houthalen-Helchteren. In die brief willen werknemers dat de “waarheid over Bionerga aan het licht komt”. De burgemeesters van Beringen en Houthalen-Helchteren gaan zich verder bevragen over de inhoud van de brief. Ook ABVV wil meer informatie.

Het actiecomité Leefbaar Tervant in Beringen ontving na een anoniem telefoontje ook een anonieme brief die van een of meerdere werknemers van Bionegra in Houthalen-Helchteren afkomstig zou zijn. “In de brief staan heel veel details en bij mij geeft dat het gevoel dat we het zeker niet links mogen laten liggen”, zegt Peter Houdmeyers van Leefbaar Tervant.

In de anonieme brief hebben de werknemers het onder meer over knoeien met emissiemetingen, toxische stoffen en zware metalen die zich in het bloed van het personeel bevinden en het arrogante beleid van de directie. ABVV-vakbondsafgevaardigde Jeroen Vleugels heeft van deze problemen naar eigen zeggen geen weet. “Zo ver had ik de problemen binnen het bedrijf niet kunnen inschatten”, aldus Vleugels. “Hierover ga ik me zeker verder informeren. Al moeten we voorzichtig blijven met een anonieme brief.”

Burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus), vindt dat “dergelijke feiten moeten worden uitgezocht”. “Ik heb de anonieme brief niet ontvangen, maar ik sta open voor een gesprek en wil hier absoluut verder mee gaan”, aldus Yzermans. Burgemeester van Beringen, Maurice Webers (sp.a), had de brief al via via in handen gekregen, maar betreurt het feit dat hij de informatie niet rechtstreeks heeft ontvangen. “De centrale van Bionerga zal er zo goed als zeker komen in Beringen, dan zijn wij toch de eerste partner die gecontacteerd moet worden met zo’n informatie?”, aldus Webers. “Dit moet worden uitgeklaard.”

Actiecomité Leefbaar Tervant belooft de anonieme brief te bezorgen aan beide burgemeesters. Ook Vlaams minister van Omgeving en Natuur, Joke Schauvliege (CD&V), kan zich aan een mail verwachten. “Wij beoordelen het waarheidsgehalte van deze brief niet, dat laten we over aan de experts”, aldus Houdmeyers.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer