UZ Gent veroordeeld in loonsdiscussie

Twaalf statutaire personeelsleden van het Universitair Ziekenhuis Gent hebben vorige week gelijk gekregen van een Gentse rechtbank in een discussie rond achterstallige lonen. Dat meldt de vakbond VSOA, die de zaak aanhangig maakte. Voor sommigen lopen de achterstallige lonen op tot meer dan 25.000 euro.

Volgens de vakbond oordeelde de rechtbank dat het UZ de regels van haar eigen geldelijk statuut niet correct toepaste voor een groep van het personeel, waaronder de twaalf statutaire medewerkers. “Dat statuut bepaalt dat de personeelsleden ten allen tijde het salaris moeten ontvangen dat overeenstemt het hun geldelijke anciënniteit”, zegt Serge Meeuws (VSOA). “Binnen het UZ Gent bestaat echter al jaren een praktijk waarbij die anciënniteit met een of meerdere stappen gereduceerd wordt bij de overgang naar een hogere salarisschaal. Het resultaat van die reductie (of terugval in geldelijke anciënniteit) is dat het salaris van de personeelsleden minder stijgt dan voorgeschreven door het personeelsstatuut. Ontegensprekelijk heeft dit ook een repercussie op hun pensioen.”

VSOA merkt op dat het UZ de terugval niet consequent voor alle personeelscategorieën toepaste, net die ongelijke behandeling betekende een schending van het gelijkheidsbeginsel, zo is te horen. “Nu staat de deur open voor de rest van het personeel”, merkt algemeen ondervoorzitter Meeuws (VSOA) op. Hoeveel personeelsleden benadeeld zijn, is nog niet duidelijk, maar voor sommige lopen de achterstallige lonen op tot meer dan 25.000 euro.

De vakbond zegt voorts dat het Rekenhof het UZ Gent al in 2005 op de vingers tikte. VSOA nam daarna niet deel aan de onderhandelingen voor een nieuw loopbaan- en verloningssysteem, op basis van een functieclassificatie, omdat volgens de vakbond personeelsleden afstand moesten doen van hun aanspraken op loontekorten uit het verleden.

Het UZ Gent was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer