Direct naar artikelinhoud
Drugs

Lachgas steeds populairder als legale partydrug

Patronen met lachgas zijn makkelijk verkrijgbaar in de handel.Beeld Creative Commons 2.0

Sinds het Europees Hof van Justitie beslist heeft dat lachgas een genotmiddel is en geen medicijn, is de verkoop van slagroompatronen als partydrug toegenomen. Steeds meer jongeren misbruiken het product om high te worden, en daar spelen handelaars op in.

Lachgas wordt al enkele jaren door jongeren gebruikt om in een lichte roes te komen. Toch is de aandacht voor het probleem en de verkoop toegenomen sinds het Europees Hof lachgas niet meer als geneesmiddel ziet, maar wel als genotmiddel. Daardoor mogen handelaars het gas legaal verkopen als partydrug. 

Zeker in Nederland is er een hele handel ontstaan rond de verkoop van lachgas, maar die trend lijkt nu over te slaan naar België. Verschillende webwinkels en bezorgdiensten als N2OBallon.be en wapshop.be verkopen de slagroompatronen aan spotprijzen. Op Facebook, Twitter en Instagram geraken jongeren ook gemakkelijk in contact met verkopers van lachgas. 

'Jongeren onderschatten de risico's van lachgas vaak. Niet alleen zorgt het voor zuurstoftekort, het kan ook tot bewustzijnsverlies en zelfs tot de dood leiden'
Tom Evenepoel (Druglijn)

Daarnaast kunnen jonge tieners de patronen gewoon in supermarkten kopen, omdat ze gebruikt worden in banale culinaire producten. "Jongeren negeren de oorspronkelijke doeleinden en willen gewoon high worden. Dat maakt het zo lastig voor winkels om in te grijpen. Ze kunnen de patronen niet uit de rekken halen, omdat het niet om illegale producten gaat", verklaart coördinator van de Druglijn Tom Evenepoel.

Preventieve actie

Supermarkten en leveranciers van culinaire producten zijn er niet mee opgezet dat hun producten misbruikt worden, en ondernemen preventief actie. Leverancier Nisbets weigert bijvoorbeeld om producten te verkopen wanneer hij een vermoeden heeft van illegale distributie. 

Ook Evenepoel zegt dat preventie de enige oplossing is. "We moeten gerichte, preventieve informatie verschaffen om de jongeren bewust te maken van de gevaren. Al kan een overvloed aan informatie het omgekeerde effect bereiken en jongeren juist aansporen om lachgas te gebruiken", zegt Evenepoel. Hij benadrukt dat jongeren de risico's van lachgas vaak onderschatten. Niet alleen zorgt lachgas voor zuurstoftekort, maar kan het ook tot bewustzijnsverlies en zelfs tot de dood leiden. Jongeren gebruiken het gas bovendien vaak verkeerd, waardoor onder meer brandwonden ontstaan.