© rr

Nieuw seksschandaal bij Uber: CEO gaf werknemers ‘seksregels’ voor bedrijfsfeest

Dinsdag ontsloeg Uber nog 30 werknemers na beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten, maar vandaag ligt de CEO van Uber zelf onder vuur. Hij stuurde in 2013 namelijk een email de wereld in waarin hij zijn werknemers richtlijnen gaf om zeker consensuele seks met elkaar te hebben op een bedrijfsfeestje.

bapl

CEO van Uber, Travis Kalanick stuurde op de vooravond van een personeelsfeest in 2013 een vreemde email naar zijn 400 werknemers. Hij had het bericht de titel “dringend, dringend - Lees dit nu of anders...” gegeven en begon het met “Je kan dit maar beter lezen of anders geef ik je er van langs”.In de memo legde Kalanick enkele basisregels op aan zijn werknemers. “Maak het plezant! Dit is een feest! We hebben het allemaal verdiend”, schrijft hij. Er werd op het bedrijfsfeest namelijk gevierd dat Uber in 50 wereldsteden gebruikt kon worden.

De regels van de CEO voor dingen die je zeker niet mocht doen, waren echter veel specifieker. Zo schreef hij dat “wie overgeeft een ‘kotsboete’ van 200 dollar moest betalen” en “er niet met biervaten gegooid mocht worden”. En bij dat lijstje van dingen die absoluut ‘not done’ waren, kon natuurlijk ook seks niet ontbreken. “Medewerkers hebben geen seks met elkaar, TENZIJ je de andere persoon hebt gevraagd om seks te hebben en die ja zei”, luidt het advies in de email. “Ook mogen de twee (of meer) collega’s niet in dezelfde hiërarchie werken. Ja, dat betekent dat Travis celibaat zal zijn deze trip.”

Waarom nu?

Uber heeft onlangs 20 werknemers ontslagen na een groot onderzoek over seksuele intimidatie binnen het bedrijf. En nog eens 7 andere werknemers hebben hun laatste waarschuwing gekregen en 31 personen moeten een cursus gaan volgen “om zich te leren gedragen op de werkvloer”.

Deze problemen met seksisme op de werkvloer hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf nu wordt doorgelicht. Twee advocatenkantoren, Perkins Coie en Covington&Burling, onderzoeken of deze email een link heeft met de losse ‘feestsfeer’ die er in het bedrijf hangt en of deze email heeft geleid tot het seksisme en de seksuele intimidatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER