G4S trekt zich terug “in overleg met OCMW-voorzitter” als uitbater van inloopcentrum

G4S Care bevestigt vrijdagavond dat het zich terugtrekt als uitbater van het inloopcentrum De Vaart en het Antwerpse zorghostel voor daklozen, en als organisator van de Antwerpse zorgteams voor daklozen. Het doet dat naar eigen zeggen “in overleg met” Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Het bedrijf zegt dat het voor de drie gegunde opdrachten de beste dossiers had ingediend, maar dat “een samenwerking tussen G4S Care en andere organisaties zo goed als onmogelijk gemaakt werd door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties”.

G4S betreurt de gang van zaken en vindt het jammer dat het “in dergelijke omstandigheden niet kan bijdragen tot de organisatie van een goede, efficiënte dienstverlening voor daklozen en andere zorgbehoevenden in Antwerpen”. Het bedrijf wil wel actief blijven in de welzijnssector en “in de toekomst een betrouwbare partner blijven van overheden in het kader van een efficiënt en innovatief welzijnsbeleid”.

Rijkelijk laat

De Antwerpse linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA reageren vrijdagavond tevreden op het nieuws dat G4S Care zich terugtrekt uit drie daklozenprojecten die het bedrijf waren toegewezen door het Antwerpse OCMW. “We hebben echter al twee maanden geleden om onderzoek gevraagd naar de partnerschappen die G4S aankondigde in zijn dossier, dus dit is rijkelijk laat”, zegt OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a). “We stellen nu opnieuw voor dat de aflopende samenwerking met het CAW tot het einde van het jaar verlengd wordt, zodat we rustig kunnen bekijken hoe het nu verder moet met de daklozenzorg in Antwerpen.”

Peeters stelt verder dat “het gezond verstand gezegevierd” heeft en dat het dossier van beveiligingsfirma G4S “duidelijk te veel onregelmatigheden telde”. “De vraag blijft nu wel waarom men G4S ondanks alles maar bleef vooruitschuiven als de beste kandidaat”, zegt hij.

OCMW-raadslid voor PVDA Lise Vandecasteele vindt eveneens dat de vraag aan G4S om zich terug te trekken al veel langer had moeten worden gesteld. “De huidige werking wordt al volop afgebouwd met het oog op het overlaten aan G4S begin juli, dus de schade is groot”, stelt ze. “Nochtans was uit buitenlandse voorbeelden al duidelijk dat G4S geen betrouwbare partner is en dat een commercieel bedrijf gewoon geen plaats heeft bij dit soort projecten. Dit is puur wanbeleid, meneer Duchateau zou nu beter ook de eer aan zichzelf houden.”

Groen noemt het nieuws “het zoveelste bewijs dat de commercialisering van de zorg een grote knoeiboel is” en vraagt aan OCMW-voorzitter Duchateau om dat hele principe aan de kant te schuiven. “Hij moet nu de strijdbijl begraven en het vertrouwen met het middenveld herstellen, in het belang van zij die de zorg nodig hebben en nu het grootste slachtoffer van dit drama zijn”, zegt gemeenteraadslid Ikrame Kastit.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer