Heel jaar rosse centen gespaard, maar hij mag er niet mee betalen

© Dirk Vertommen

58 muntjes van 5 cent, 49 van 2 cent en 112 van 1 cent had de 17-jarige Milan uit Linden bij zich. Maar hij mocht er in een Leuvense Panos niet mee betalen.

thv

De munten waarvoor hij een heel schooljaar lang spaarde, waren samen goed voor 5 euro, exact het bedrag dat hij nodig had om zijn broodje en frisdrank te betalen. “Ik had alles tot drie keer toe nageteld”, zegt Milan.

Maar een medewerkster aanvaardde het zakje vol rosse centen niet. En volgens de Nationale Bank van België had ze daar ook het recht toe: betalingen met meer dan 50 muntstukken mogen worden geweigerd. “Eerst vond ik het schandalig,” zegt Milan, “en dat meldde ik ook op de Facebookpagina van Panos.” Het bericht kreeg in 24 uur tijd meer dan 4.000 likes.

“Maar uiteindelijk begrijp ik dat de medewerkster in de drukte geen tijd had om de 219 muntjes te tellen. Al zijn er misschien wel mensen, ik denk maar aan bedelaars, die niet anders kunnen dan met rosse centen te betalen. Ik hoop dat voor hen een uitzondering wordt gemaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen