Privatisering Antwerpse daklozenzorg gaat niet door: “Rijkelijk laat”

© Jan Van der Perre

Multinational G4S zal dan toch niet Antwerpse daklozenprojecten uitbaten. Meteen is heel de privatisering mislukt.

gjs

G4S Care trekt zich concreet terug als uitbater van het inloopcentrum De Vaart, van het Antwerpse zorghostel voor daklozen met een verslavingsproblematiek, en als organisator van de Antwerpse zorgteams voor daklozen. “G4S Care diende samen met De Wooncompagnie (een sociale verhuurder red.) voor elk van deze taken de sterkste dossiers in”, zo erkent Michael Lescroart, de woordvoerder van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA), “maar een breuk binnen het partnerschap zorgt ervoor dat hun aanvraag simpelweg niet meer in aanmerking komt.”

Het is onduidelijk waar de samenwerking tussen G4S en De Wooncompagnie is op spaak gelopen. G4S reageert enkel dat “een samenwerking met andere organisaties zo goed als onmogelijk gemaakt werd door de negatieve sfeerschepping door bepaalde oppositieleden en middenveldorganisaties”.

Getouwtrek

Rond de toewijzing van de projecten was er inderdaad al maanden getouwtrek tussen de Antwerpse meerderheid en de linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA. Zij trokken enkele door G4S aangehaalde wetenschappelijke omkadering door Nederlandse organisaties in twijfel.

Ze reageren dan ook tevreden. “We hebben al twee maanden geleden om onderzoek gevraagd naar de partnerschappen die G4S aankondigde in zijn dossier, dus dit is rijkelijk laat”, zegt OCMW-raadslid Johan Peeters (SP.A). “We stellen nu opnieuw voor dat de aflopende samenwerking met het CAW tot het einde van het jaar verlengd wordt, zodat we rustig kunnen bekijken hoe het nu verder moet met de daklozenzorg in Antwerpen.”

Peeters stelt verder dat “het gezond verstand gezegevierd” heeft en dat het dossier van beveiligingsfirma G4S “duidelijk te veel onregelmatigheden telde”. “De vraag blijft nu wel waarom men G4S ondanks alles maar bleef vooruitschuiven als de beste kandidaat”, zegt hij.

OCMW-raadslid voor PVDA Lise Vandecasteele vindt eveneens dat de vraag aan G4S om zich terug te trekken al veel langer had moeten worden gesteld. “De huidige werking wordt al volop afgebouwd met het oog op het overlaten aan G4S begin juli, dus de schade is groot”, stelt ze. “Nochtans was uit buitenlandse voorbeelden al duidelijk dat G4S geen betrouwbare partner is en dat een commercieel bedrijf gewoon geen plaats heeft bij dit soort projecten. Dit is puur wanbeleid, meneer Duchateau zou nu beter ook de eer aan zichzelf houden.”

Groen noemt het nieuws “het zoveelste bewijs dat de commercialisering van de zorg een grote knoeiboel is” en vraagt aan OCMW-voorzitter Duchateau om dat hele principe aan de kant te schuiven. “Hij moet nu de strijdbijl begraven en het vertrouwen met het middenveld herstellen, in het belang van zij die de zorg nodig hebben en nu het grootste slachtoffer van dit drama zijn”, zegt gemeenteraadslid Ikrame Kastit.

Dossiers

Vrijdag nog verklaarde het wetenschappelijk centrum Impuls uit Nijmegen in Gazet Van Antwerpen dat zijn naam “oneigenlijk gebruikt” werd in de aanvraagdossiers. “Er zijn gesprekken geweest tussen Impuls en G4S Care”, verklaarde Marloes de Vinck, woordvoerster van Radboud Universitair Medisch Centrum. “Een formeel akkoord rond een samenwerking of partnerschap was er niet. We hebben G4S Care daarover aangesproken en duidelijk gemaakt dat ze ons in een moeilijke situatie brachten.” Eerder bleek dat een samenwerking, met de Rotterdamse Nico Adriaans Stichting (NAS) onbestaande was.

De contracten zullen nu toegewezen worden naar de vzw Centrum Algemeen Welzijn (CAW), dat in de bewuste aanbestedingen telkens achter het net viste, zelfs al baat het nu al De Vaart uit. Er komt geen nieuwe aanbesteding.

Was heel de mislukte privatisering dan een maat voor niets? “Zeker niet,” onderlijnt Lescroart, “Er zullen gesprekken gestart worden met het CAW op basis van hun dossier. Dat voorziet dat de Vaart 9 uur per dag openblijft, een pak langer dan vandaag. Dat is toch een belangrijke aanpassing die er dankzij de hele procedure is gekomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen