Ons brein kan emoties op een holistische manier ‘zien’

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Onze hersenen hebben maar een fractie van een seconde nodig om een holistisch beeld te vormen van iets waarnaar we kijken. Ook zo bij facetten als identiteit en emoties.

De hersenzone die daarvoor instaat, is onderverdeeld in kleinere zones. Die hebben elk een specifieke focus: gezichten, objecten, lichaamsdelen, omgevingen enzovoort.

Psycholoog Hans Op de Beeck van de KU Leuven en zijn collega’s hebben ontdekt dat ook blind geboren mensen die ‘landkaart’ voor de verwerking van visuele prikkels hebben. In Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven ze hoe ze door middel van geluiden, bijvoorbeeld lachen (voor gezichten) of stappen (voor lichaamsdelen), konden nagaan dat bij blinden dezelfde hersenzones actief zijn. Daaruit kun je afleiden dat wij geboren worden met de juiste onderverdeling van de hersenen. Die ontstaat dus niet gaandeweg, als reactie op wat we te zien krijgen.

Op de Beecks collega Karl Verfaillie rapporteert met twee collega’s in The Journal of Vision dat onze hersenen gezichten en lichaamshoudingen als één geheel verwerken – een holistische aanpak, dus – en niet als een verzameling van afzonderlijke delen, zoals lang is aangenomen. Op dezelfde holistische manier zou ons brein facetten als identiteit en emoties ‘zien’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content