Direct naar artikelinhoud
Britse verkiezingen

Theresa May onder druk binnen eigen partij: twee topadviseurs nemen ontslag

Mays adviseurs Nick Timothy (R) and Fiona Hill (L) liggen zwaar onder vuur.Beeld EPA

Twee topadviseurs van de Britse premier Theresa May, haar kabinetschef en vice-kabinetschef, hebben hun ontslag aangekondigd. Het gaat om Nick Timothy en Fiona Hill. Volgens de Britse zender BBC moesten hun koppen rollen voor de "verkiezingsnederlaag". Boze parlementariërs dreigden de steun aan Theresa May in te trekken als dat niet gebeurde.

De krant The Guardian berichtte dat ministers en een reeks Kamerleden de premier te verstaan hadden gegeven dat ze haar twee naaste raadgevers en medewerkers Fiona Hill en Nick Timothy de laan uit moest sturen. Met hun ontslag zou May moeten bewijzen dat ze verandering wil na de verkiezingen, klonk het. 

Mochten haar adviseurs niet zijn opgestapt, dreigde haar positie in vraag te worden gesteld. De Britse premier liet vrijdag al verstaan dat ze niet van plan is om af te treden. 

"Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel in deze verkiezingen", staat in een verklaring van de kabinetschef. Hij geeft toe dat de verkiezingsuitslag een teleurstelling was, "maar die is niet te wijten aan een gebrek aan steun voor Theresa May, maar wel aan een onverwachte toename van het aantal kiezers voor Labour (...) De Conservatieven wonnen meer dan 13,6 miljoen stemmen, dat is een historisch record en meer dan Tony Blair won in alledrie zijn verkiezingsoverwinningen", klinkt het.

Hill hield het bij een erg korte verklaring, waarin ze lof betuigde aan Theresa May als premier.

"Giftig" 

Hill en Timothy, steun en toeverlaat van May, worden er verantwoordelijk voor gehouden dat de vervroegde verkiezingen een afgang zijn geworden voor de Conservatieven. Een bewindsman noemde Hill en Timothy zelfs "monsters die onze partij tot zinken hebben gebracht". Een voormalige communicatietopvrouw spreekt van een "giftige" manier van werken.

Twitter bericht wordt geladen...

Een belangrijk partijlid verklaarde aan de BBC dat Timothy en Hill verantwoordelijk waren voor "het slechtste politieke manifest uit de geschiedenis".

Meerderheid kwijt

May's Conservatieve Partij verloor donderdag tegen de verwachtingen in de meerderheid in de Britse Tweede Kamer. En dat was tien dagen voor de geplande start van onderhandelingen over het beëindigen van het lidmaatschap van de Europese Unie. May wilde met extra steun in het parlement aan de onderhandelingen beginnen.

Wie is Mays voormalige adviseur Nick Timothy? Dit is het portret dat we eind vorig jaar van hem maakten

Lees ook: Na de 'bloody difficult' kiezers moet Theresa May vooral haar partijgenoten vrezen