© Jozef Croughs

“Dagelijks 300 maaltijden maken op vier uur tijd”

De patiënten moeten iedere dag voorzien worden van eten. Achter ieder bord voedsel gaat een heel proces schuil. “Als we zo veel maaltijden maken, is het ook niet vreemd als er eens iemand is die iets niet lust”, zegt Kristof Nijssen, diensthoofd van de keuken.

Lars Rondags

In de productiekeuken start het hele proces van de voeding. “Onmiddellijk bij aankomst wordt alles gecontroleerd: de papieren, de temperatuur… “ In de keuken werken we dagelijks met vier koks.”

De patiënt mag zich verwachten aan een bezoek van de diëtiste. Aan haar kan hij doorgeven wat hij lust of niet lust. “De diëtisten zetten dat in ons computersysteem en wij krijgen per dag een lijst van wie wat nodig heeft”, legt Nijssen uit. Die bereidingen komen er uit in stickervorm met een code. “Aan de hand van die codes weten ze aan de distributieband wat er wel en niet mag worden opgeschept. Wij kijken nooit naar de naam, maar altijd naar de code.”

Gevarieerd

“Ik werk in een ploeg van 40 mensen. De voedselveiligheid is bijvoorbeeld ook mijn verantwoordelijkheid. We proberen nog een autocontrolelabel te halen. Dat label wordt uitgebracht door het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen na een intensieve audit.”

De menu’s worden nu gemaakt in een vijfwekencyclus. Dat wil zeggen dat om de vijf weken de patiënt hetzelfde gerecht krijgt. “Dat doen we om niet op ieder moment de menu’s te moeten veranderen. Iedere dag starten we om half zeven en rond elf uur zijn we klaar met de middagmaaltijd. We maken zo’n 300 maaltijden per dag en het komt al eens voor dat er iemand is die iets niet lust. Maar we hebben nooit echt grote klachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer